Asociace soukromého zemědělství: Stát pouze mluví, ale se suchem nepomáhá

blank

Ministerstvo zemědělství v létě s řešením sucha a nedostatku krmiv zemědělcům nepomohlo. Na tiskové konferenci to uvedl čestný předseda Asociace soukromého zemědělství Stanislav Němec, podle kterého měj stát povolit vynechání zasazování meziplodin, které stejně pořádně nevzešly, a dovolit širší možnosti pastvy.

Agrární komora ČR informovala, že letošní sucho způsobilo škody v českém zemědělství až za 12 miliard korun. Zemědělci budou chtít od státu odškodnění 2-2,5 miliardy korun. Největší škody budou na obilovinách, u cukrové řepy, chmele i na krmných plodinách.

„Nechci teď říkat přesná čísla, protože to budeme dopočítávat. Velmi rádi bychom zemědělce odškodnili. To, co je nejvíc potřeba, to znamená náhrady za krmné plodiny. Pak bychom pokračovali speciálkami a dalšími, což znamená, že to bude ve třech krocích. Odškodnění by mělo jít od 1. prosince letošního roku,“ uvedl v září ministr zemědělství Miroslav Toman.

Podle něj se sucho zřejmě projeví v nárůstu cen potravin. „Zásadní vliv na ceny potravin mají řetězce a je otázka, jak toho využijí nebo až zneužijí. Ceny komodit jsou strašně dlouho stejné. Bylo by zdravé, kdyby se to zvedlo přesně o ty náklady a o cenu, kterou budou zemědělci dostávat. Je třeba říci, že Česká republika není ta, která určuje ceny vepřového masa, obilovin, to je otázka burzy,“ řekl dále Toman.

Ministr také poukázal na to, že někteří zemědělci mohou kvůli nedostatku krmiva snižovat stavy chovaných hospodářských zvířat, což by podle prezidenta Agrární komory ČR Zdeňka Jandejska neměl být větší problém. V souvislosti se suchem chystá ministerstvo změnu metodiky pozemkových úprav.

Scroll to Top