Praha hostí Summit Smart Biotic Pump

blank

V hlavním městě se sešly světové kapacity, které řeší záchranu a pomoc oblastem trpícím akutním nedostatkem vody. Organizátorem několikadenní akce je společnost Consilia Futura Europa. Summit probíhá s odborným přispěním ČVUT, České zemědělské univerzity a Mendelovy univerzity pod záštitou europoslance Jana Zahradila, senátora Tomáše Jirsy a poslankyně Ilony Mauritzové.

Do Prahy zamířili kromě brazilského profesora Antonia Donata Nobreho a dalších vědců z Evropy a Izraele objevitelé principu biotické pumpy Anastassia M. Makarievová a Viktor G. Gorškov z Petrohradského jaderného fyzikálního institutu. K hlavním cílům summitu patří zahájení činnosti neziskové organizace World Smart Biotic Pump Platform, jež bude znalostním garantem a reprezentantem holistického řešení Smart Biotic Pump.

O zadržování vody v krajině pak hovořil šéf společnosti Vodní cesty Jan Skalický, který se zaměřil především na prezentaci kanálu Dunaj-Odra-Labe. Studie ministerstva dopravy prověřovala 48 úseků a 16 variantních tras pro splavnění. V základní variantě by realizace jednoho z největších mezinárodních projektů ve střední Evropě vyšlo na 610 miliard korun. Nejoptimističtější scénář hovoří o tom, že by se mohlo začít stavět v roce 2028. Záleží také na schválení stavby na polské straně. Výstavbou kanálu se české vlády zabývají od 90. let.

Základní varianta kanálu je v současnosti koncipována jako jednokomorová, ale na některých místech jsou v návrhu dvoukomorová řešení, protože jedna plavební komora by nemusela stačit. Například u dunajské větve kanálu se prověřovaly dvě varianty. Napojení na Dunaj, nebo na Váh. Z investičního hlediska je nejnáročnější labská větev. Podle studie by varianta splavnění Odry do Ostravy vyšla na 42,9 miliardy korun, splavnění dunajské větve do Hodonína na 72 miliard a do Přerova na 118 miliard korun. Kombinace dunajské a labské větve pak 423 miliard, kombinace dunajské a oderské části 209 miliard a pouze labské a oderské 488 miliardy.

Scroll to Top