Rekonstrukce slánské čistírny se přehoupla do poslední třetiny

blank

Modernizace čistírny odpadních vod ve Slaném ve Středočeském kraji vyjde na 112 milionů korun a hotovo bude v dubnu 2019. Evropská unie na akci přispěla 60 miliony. Velká část prací už je hotová a čistírna funguje s jednou kompletně hotovou nádrží. Druhá na opravu čeká.

Čistírna poslouží po intenzifikaci pro 16 tisíc ekvivalentních obyvatel. Splní tak nejpřísnější požadavky na provoz, které jsou platné jak v České republice, tak Evropské unii. „Není to ještě dokonalé, protože máme k práci poloviční prostor, ovšem kompletně hotovo by mělo být na konci března nebo v první polovině dubna. Všechno jde podle harmonogramu. Samozřejmě komplikace jsou, jako na každé stavbě, která se dělá v místě té stávající. Vždy se narazí na nějaké obtíže. Řešili jsme například problémy se starými rozvody, jak trubními, tak elektrickými, o kterých se nevědělo, kde přesně jsou, takže se jim musela stavba vyhýbat a prováděla se různá provizoria. Co jsme měli ale splnit do konce září, je hotové,“ zdůraznil technolog Středočeských vodáren Tomáš Hloušek.

V okolí čistírny na začátku roku docházelo ke znečišťování potoků a rybníků. Podezření na kontaminaci vodních zdrojů čistírnou se však nepotvrdilo a policie případ odložila. „To, že by byla na vině slánská čistírna, nikdo dodnes neprokázal. Dle vyjádření odborníka, kterého oslovila policie, zde bylo více faktorů podílejících se na úhynu ryb. Doufám, že k podobné události již nedojde. Co se týče probíhající rekonstrukce, těší mě otevření nové biologické linky a aktuální průběh prací,“ doplnil starosta Martin Hrabánek.

Scroll to Top