Nové Strašecí má firmu pro dostavbu kanalizace a vybudování nové čistírny

blank

Přes dva roky se pokouší Nové Strašecí na Rakovnicku dostavět chybějící vodárenskou infrastrukturu. Zadané výběrové řízení muselo být zrušeno. Město vypsalo nové. V roce 2016 vedení obdrželo na dostavbu kanalizace ze Státního fondu životního prostředí dotaci ve výši pětasedmdesáti procent uznatelných nákladů. Předpokládá se, že  celkové náklady by se měly pohybovat kolem 110 milionů korun. Hotovo musí být do roku 2020.

Dodavatelskou společnost vybrala hodnoticí komise na konci září a tento týden schválili výběr městští radní. Informace vyplývají ze zveřejněného zápisu říjnového jednání městské rady. Původní výběrové řízení v Novém Strašecí bylo podle starosty pětitisícového města Karla Filipa zrušeno kvůli nesrovnalostem v podané nabídce.

Výstavba kanalizace se rozdělí do několika etap. Dostavěno má být zhruba sedm tisíc metrů kanalizace. V optimálním technickém stavu není čistírna odpadních vod z devadesátých let minulého století pro 5 000 obyvatel, ale pro její rozšíření město nemá kapacity.

Zcela nová čistírna pro 7 000 obyvatel proto bude stát směrem na Čelechovice. Její vznik uleví obyvatelům nových domů. Na ni se poté napojí i obec Loděnice. Na dotaci mělo Nové Strašecí nárok díky tomu, že převzalo kanalizační řád do své správy. Letošní rozpočet města počítá s celkovými výdaji téměř 170 milionů korun.

Scroll to Top