Muzeum pražského vodárenství představí nový exponát

blank

Muzeum v Podolské vodárně ožije o víkendu 13. a 14. října tradičními podzimními dny otevřených dveří. Premiérově bude představen nový exponát, kterým je vodní čerpadlo typu Gatter pojmenované podle výrobce Josefa Gattera z Kuřivod. Čerpadlo pochází z roku 1902 a bylo umístěno v obci Pavlovice. Až do sedmdesátých let minulého století čerpalo vodu do místního vodovodu.

„Vstup je zdarma a návštěvníci mohou po oba dva dny do muzea zamířit od 9:30 do 16:30 hodin,“ informoval tiskový mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek. Historie Muzea pražského vodárenství sahá do roku 1952, kdy první návštěvníci zamířili do suterénních prostor v tehdejším sídle Pražských vodáren na Národní třídě. Do Podolí se muzeum přestěhovalo v roce 1996. O rok později byla slavnostně otevřena expozice s výstavní plochou o rozloze 800 metrů čtverečních.

Muzeum nabízí například vodovodní potrubí z antického období, část hradního vodovodu z doby Rudolfa II. či model čerpacího soustrojí z rukou českého vynálezce Josefa Božka. Pro děti jsou zde připraveny interaktivní hry na moderních dotykových obrazovkách a pro vozíčkáře je k dispozici „schodolez“, který umožní bezproblémový přístup do bezbariérové expozice. Loni muzeum navštívilo zhruba třináct tisíc návštěvníků z České republiky, dále například z Francie, Německa, Velké Británie, Ruska nebo USA.

Scroll to Top