V roce 2019 investuje PVS 2,18 miliardy

blank

Informace vyplývá z investičního plánu PVS, který projednají pražští radní. Společnost zahájí více než stovku investic a v desítkách započatých bude pokračovat. Rada hlavního města Prahy také v červnu schválila střednědobý investiční plán, podle kterého se řídí činnost Pražské vodohospodářské společnosti. Definuje věcné a finanční potřeby na rekonstrukce a dostavbu jednotlivých systémů infrastruktury pro horizont pěti let. Je zpracován na základě stavebního a provozního stavu a koncepčních dokumentů.

PVS je vlastněná městem Praha a obnovu infrastruktury financuje z nájmu od firmy Pražské vodovody a kanalizace (PVK), která v metropoli zajišťuje distribuci vody. Další investice PVS financuje přímo magistrát. PVS příští rok podle plánu zahájí více než stovku modernizací vodovodních řadů, kanalizačních potrubí a dalších částí infrastruktury. Další investice se budou týkat Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) na Císařském ostrově a jiných menších čistíren. Společnost bude rovněž pokračovat v několika desítkách již zahájených staveb.

K největším chystaným investicím patří dokončení rekonstrukcí kanalizace v Jungmannově ulici v Praze 1 za 45,2 milionu korun a v ulici Nad Novou Libní v Praze 8 za 41,5 milionu. Dále bude pokračovat modernizace čerpacích stanic na Novodvorské za 29,9 milionu a na Chodově za 29,2 milionu. Společnost také investuje 36,3 milionu do vodojemu na Floře a 30 milionů do vodojemu v Hrdlořezích.

Největší investicí PVS v posledních letech byla dostavba nové vodní linky ÚČOV. Stavba, která měla vyjít na 5,8 miliardy, se nakonec prodražila o zhruba 300 miliónů. Město muselo všechny náklady uhradit samo, protože nemělo nárok na dotace z EU.

Plán na koncern městských firem v Praze včetně PVS neprošel

Vizi koncernu pražských městských firem představil v dubnu radní pro majetek Karel Grabein Procházka. Mezi ostatními radními však nedošlo ke shodě, které firmy by do něj měly spadat. Radní pro majetek Karel Grabein Procházka hovořil o tom, aby v první vlně do koncernu patřily Pražská plynárenská, Pražská vodohospodářská společnost, Pražské služby a Kolektory Praha. Zazněly také návrhy, aby byly do nové struktury zařazeny i Technická správa komunikací, Operátor ICT a Technologie Praha. Původně chtěl Procházka založit holding, kdy by se musela změnit majetková struktura zahrnutých společností, což však u koncernu není nutné, a spolupráce má být zajištěna smluvně.

Vodovodní síť je v Praze dlouhá zhruba 3500 kilometrů. PVS je stoprocentně vlastněná Prahou a stará se o vodohospodářskou infrastrukturu, distribuci vody mají na starosti PVK, které vlastí Veolia. Město od francouzské společnosti nedávno odkoupilo 49 procent akcií PVK za 1,754 miliardy korun. Součástí dohody je také opce na odkup zbylých 51 procent akcií v roce 2028, kdy firmě skončí smlouva s PVS na pronájem vodovodní infrastruktury.

Zdroj: ČTK 

Scroll to Top