Kvalitnější voda pro Prahu a střední Čechy

blank

V úpravně vody Želivka začne výstavba haly za 1,2 miliardy, v níž budou instalovány nové technologie. Voda se bude filtrovat přes granulované aktivní uhlí. To z ní lépe odstraní pesticidy ze zemědělské výroby, hormony či fosfor obsažený například v pracích prášcích. Finanční prostředky chce Želivská provozní získat z dotace, která by měla pokrýt 60 procent nákladů. Čistější vody se kromě Prahy dočkají i města a obce ve Středočeském kraji a na Vysočině. Technologie má být hotová do června 2022.

„Prozatím se voda čistí přes písek. V nové hale budou vany, kde se bude voda filtrovat přes aktivní uhlí, které má specifický povrch a dokáže zachytit léčiva i pesticidy,“ řekl Právu předseda představenstva Úpravny vody Želivka Mark Rieder. Podle něj čištění přes písek nemá na chuť vody vliv. Na tu má ale vliv kvalita potrubí.

Želivka je největší úpravna vody v zemi. Pitnou vodu z ní čerpá zhruba 1,3 milionu Čechů. Kromě metropole například Pelhřimov, Humpolec, Vlašim, Benešov, Beroun nebo Říčany u Prahy. „Letos v létě, kdy bylo veliké sucho, byla spotřeba vyšší a průtok byl 4500 litrů za vteřinu. Odtud vede přivaděč dlouhý 52 kilometrů do vodojemů u Jesenice. Voda tam doteče samospádem. Vodojemy mají objem 200 tisíc metrů krychlových, což je zásoba vody pro Prahu asi na 20 hodin,“ vysvětlil Mark Rieder.

Podle pracovníků úpravny trvá proces čištění od čerpání z nádrže Švihov až po odtok do potrubí směřujícího k Praze trvá tři hodiny. Podle vodohospodářů je voda nejčistší v zimě, o něco horší pak na jaře a podzim.

Scroll to Top