Ministerstvo životního prostředí mění podmínky Dešťovky

blank

Do dotačního programu přidává ministerstvo dalších 100 milionů korun. Až 55 tisíc korun na zachytávání dešťové vody pro zalévání zahrady získají od 1. října 2018 domácnosti z celého Česka, a ne jen ty z úředně vyhlášených suchých oblastí, jak tomu bylo doposud. Nově se podpora týká i lidí, kteří trvale žijí v rekreačních objektech.

Program je společným projektem ministerstva životního prostředí a Státního fondu životního prostředí ČR na podporu lepšího hospodaření se srážkovou a odpadní vodou v domácnostech. Majitelé či stavitelé obytných domů díky němu mohou ušetřit až 105 tisíc korun. Příspěvek na nejjednodušší systém, kdy nádrž zachytává srážkovou vodu jen k zalévání zahrady, byl totiž doposud určen pouze pro domácnosti z oblastí postižených kritickým nedostatkem vody. Nově však o něj mohou zažádat domácnosti z celé ČR, nehledě na to, jestli se nacházejí v úředně vyhlášených oblastech sucha.

„Letošní extrémně suchá sezóna ukázala, že nedostatkem vody je postižena v podstatě celá republika. Letošní srpen byl třetím nejteplejším od roku 1961, zásoby podzemních vod ubývají, podobně je na tom i povrchová voda v řekách či přehradách. Celkový roční úhrn srážek sice výrazně neklesá, ale zásadně se mění rozložení srážek v roce, kdy extrémní sucha střídají silné přívalové lijáky. Musíme proto vodu lépe využívat pro různé účely. To znamená například akumulovat srážkovou vodu tak, abychom ji mohli hospodárně využít v době sucha,“ uvedl ministr Richard Brabec.

Výše příspěvku na nejjednodušší dotovaný systém se může vyšplhat až na 55 tisíc korun. Dešťovka také přispívá na další systémy, díky kterým lze srážkovou vodou splachovat. Lze také recyklovat odpadní vodu z domácnosti. Dešťovka se rozrůstá i do širšího spektra příjemců, protože mohou o peníze nově žádat i majitelé obytných rekreačních domů, přičemž musí sloužit k trvalému rodinnému bydlení.

„Naší ambicí je investovat každou korunu co nejefektivněji do celoročního využití jiných vodních zdrojů, než je pitná voda. Posíláme tedy dotace tam, kde lidé skutečně potřebují vodu každý den a kde je efekt vynaložených peněz a úspora vody největší,“ vysvětlil Brabec. Podle ředitele Státního fondu životního prostředí ČR Petra Valdmana budou v tomto případě žadatelé doložit v případě rekreačních domů jakýkoliv doklad o tom, že budova skutečně slouží k trvalému bydlení.

„Jde například o doklad o platbě za pravidelný odvoz odpadu, za spotřebu vody či energie. Případně bude možné doložit potvrzení starosty obce, že objekt žadatel užívá k trvalému bydlení. Potvrzení o trvalém bydlišti v tomto případě stačit nebude,“ sdělil Valdman. Program od října přinese i několik dalších novinek. Dotaci bude například možné uplatnit nejen na pořízení zcela nových nádrží, ale také na úpravu například nepoužívané jímky, do které lze následně srážkovou vodu zachytávat.

Ti žadatelé, jež budou systém instalovat do novostavby, budou mít nově na realizaci dva roky. „K prodloužení lhůty jsme přistoupili z toho důvodu, aby stavitelé měli dostatek času na to zapsat stavbu do katastru nemovitostí,“ upřesnil Valdman.

Dešťovka byla poprvé vyhlášena v dubnu 2017 při Národním programu Životní prostředí. „V současné době je k dispozici zhruba polovina z původně vyhrazené alokace v druhé dotační výzvě, tedy 107 milionů korun. Dalších 100 milionů do programu přidáváme právě dnes. Čerpání budeme průběžně vyhodnocovat, a pokud bude potřeba, budeme hledat další finanční prostředky,“ uzavřel Brabec.

Scroll to Top