Rozsáhlá protipovodňová cvičení v Praze

blank

V Libni a Karlíně se 22. září konala protipovodňová cvičení, díky kterým byla vyzkoušena připravenost záchranných týmů a techniky pro případ velké vody. Podle informací magistrátu vyšla akce zhruba na dva miliony korun. Metropole ji pořádá každý rok v různých částech města.

„Protipovodňová opatření hlavního města Prahy se skládají z mobilních a pevných částí. Pevné části jsou rozdělené na železobetonové stěny a nadzemní valy. Na dvou místech v Praze – v Holešovicích a v Modřanech nám je tvoří i železniční trať,“ uvedl specialista ochrany obyvatelstva hlavního města Prahy Jiří Hovorka.

Podle něj dělá Praha protipovodňová opatření na drobných vodních tocích, které se v případě potřeby přehrazují a přečerpávají do Vltavy. Například v Karlíně a Libni tvoří protipovodňovou ochranu mobilní zábrany, železobetonové zdi, zemní valy, protipovodňová opatření na kanalizaci, vrata libeňských přístavů a čerpací stanice Rokytky. V letech 2005 a 2006 zde byla vybudována opatření proti velké vodě za 643,5 milionu korun.

Cvičení se zúčastnili Policie ČR, městská policie, hasiči, magistrát, aktivní zálohy české armády nebo Český červený kříž a zástupci Pražských vodovodů a kanalizací. „Jako provozovatel pražské stokové sítě máme za úkol zajistit jednak opatření proti zpětnému vzdutí vodních toků do Prahy, to znamená, aby se Vltava neprotlačila zpět kanalizací do města, a zároveň, v případě, že není možnost likvidovat odpadní vody, tak jak se má, tak zase přečerpávat odpadní vody vzniklé v Praze zpět do vodních toků,“ řekl bezpečnostní ředitel PVK Jan Záveský. V příštím roce se akce uskuteční ve Zbraslavi.

Scroll to Top