Vaky s vodou pomohly přežít stromům v Jihlavě

blank

Sucho dalo zeleni zabrat. Také proto letos Jihlava pořídila 30 speciálních vaků s vodou. Listnaté stromy v Jihlavě jsou sice na některých místech povadlé, ale jedna extrémní sezona by jim nemusela ublížit. Vysoké teploty zvládají nejhůře mladé a čerstvě vysazené stromky.

„Před lety jsme zalévali jenom podzimní výsadby předchozího roku a aktuální jarní výsadbu. Dnes musíme zalévat i tříleté stromy, protože jinak je nejsme schopní při současných klimatických podmínkách dopěstovat,“ vysvětlila vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Katarína Ruschková.

Technologie vaků s vodou vznikla v USA a v Evropě se tradičně využívá například ve Stockholmu. „Když voda odchází postupně, strom ji dokáže lépe využít, a voda se navíc neodpařuje. Druhá výhoda je také v tom, že vak strom přistíní,“ uvedla dále Ruschková. Město plánuje na příští rok nakoupit další kusy.

Dobré zkušenosti v Jihočeském kraji

S touto metodou mají zkušenost také ve Strakonicích. „Vak funguje na principu kapkové závlahy, která postupně uvolňuje vodu ke kořenovému systému stromu po dobu 9 hodin. Ve srovnání s běžnou zálivkou, kdy se ke stromu aplikuje okolo 30 litrů vody, je tento systém nesporně účinnější,“ řekl vedoucí odboru ŽP Jaroslav Brůžek. V první fází nakoupily Strakonice 30 kusů, které byly ihned instalovány na extrémně suchá místa k nové výsadbě v polovině srpna.

Ilustrační foto 

Scroll to Top