Karlovarská nemocnice připravuje energetické úspory, spotřeba vody klesne o 12 procent

blank

Krajská nemocnice v Karlových Varech ušetří za energie nejméně 85 milionů korun. Podepsala smlouvu s EVČ, dceřinou společností ČEZ ESCO. Projekt bude koncipován metodou EPC, což znamená, že smlouva obsahuje právní garance, že každý rok nemocnice uspoří nejméně 8,5 milionu korun na výdajích za teplo, elektřinu, plyn a vodu. Investice do vylepšení energetického zázemí zajistí ČEZ ESCO.

„Když jsme začali přemýšlet o tom, jak uspořit na nákladech za energie, rozhodli jsme se to řešit komplexně. EPC znamená dlouhodobé partnerství s dodavatelem, kde mají obě strany jasnou finanční motivaci, aby výsledek dopadl co nejlépe. Pro nás to byla sázka na jistotu, protože dodavatel technologií za kvalitu poskytovaného řešení smluvně zodpovídá. Významná úspora na energiích pro nás znamená, že budeme v budoucnu schopni ušetřené prostředky přesunout tam, kde je potřebujeme nejvíce: do dalšího zkvalitnění péče o pacienty,“ sdělila ředitelka nemocnice Jitka Samáková.

ČEZ ESCO postaví v areálu nemocnice teplovodní kotelnu, která bude doplněna o moderní kogenerační jednotku o výkonu 400 kW. Zároveň bude zmodernizován vytápěcí systém, včetně opravy plynovodu.

„Jsme rádi, že se právě krajská nemocnice stala vlajkovou lodí EPC projektů v Karlovarském kraji. Komplexní energetické úspory s garantovaným výsledkem jsou stále oblíbenější, protože přinášejí s nulovými náklady milionové úspory pro veřejnou správu. Samotná investice se totiž splácí z dosažených úspor,“ uvedl generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Společnost v nemocnici naistaluje úsporné LED osvětlení a energetické systémy budou monitorovány stovkami čidel v areálu. Ta následně změří teplotu, ale také hodnoty vlhkosti. Celkově se náklady na vytápění sníží téměř o 33 procent, spotřeba elektřiny klesne o 31 procent a spotřeba vody o 12 procent.

ENESA a EVČ, dceřiné společnosti ČEZ ESCO, mají za sebou desítky podobných akcí. Například zakázka v jihlavské nemocnici si v roce 2014 odnesla cenu za Nejlepší evropský projekt energetických služeb v anketě European Energy Service Award 2014. Práce v Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa pak získaly čestné ocenění v soutěži o nejlepší energeticky úsporný projekt řešený metodou EPC za rok 2017.

Scroll to Top