Chlumec nad Cidlinou se dočká protipovodňových opatření

blank

Po několika letech vyjednávání to vypadá, že si obyvatelé východočeského Chlumce oddechnou. Město se blíží finální dohodě, po které by mělo začít budovat ochranu proti velké vodě. Před ní nejsou v zátopových oblastech chráněny tisíce obyvatel. Největší nebezpečí nastávají po vydatných deštích. Podle starosty Miroslava Uchytila bude hotovo do konce roku 2022.

„Po letech vyjednávání s úřady a vlastníky pozemků máme nyní projektovou dokumentaci pro územní rozhodnutí, které by mohlo být hotové do konce října, a vlastníme také většinu potřebných pozemků,“ uvedl Uchytil. Podle něj je město připraveno jednat s Povodím Labe o dotaci tak, aby výstavba protipovodňových opatření začala v roce 2020.

„Odhad nákladů této rozsáhlé výstavby, která nemá v dějinách Chlumce obdoby, je 150 milionů korun, kdy by 85 procent měly pokrýt dotační peníze,“ dodal starosta Chlumce. Uchytil se už v zimě ohradil proti kritikům akce. „Tyto plány se snadno kritizují. Za dvacet let svého starostování jsem zažil čtyři povodně. Kritizovat tyto záměry může jen člověk, který nebydlí v ohrožených oblastech. Protipovodňová opatření uchrání desítky domů a zabrání stamilionovým škodám,“ zdůraznil v únoru.

Ilustrační foto 

Scroll to Top