Pražské vodovody a kanalizace: Rostl počet havárií i spotřeba vody

blank

PVK zaznamenaly během července a srpna 895 havárií, což představuje meziroční nárůst o téměř dvacet procent. Druhý prázdninový měsíc dokonce počet havárií vzrostl o třicet procent. Informoval o tom mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

Havárií první kategorie, kdy bylo bez vody více než tisíc odběratelů, sociální a zdravotní zařízení nebo strategické objekty, bylo v průběhu letošních prázdnin šestnáct oproti dvanácti během stejného období v roce 2017. „Důvodem byly vysoké teploty. Kvůli nim vysychala půda a tlačila na vodovodní potrubí. Největší problémy jsme měli s litinovými trubkami, které se do tehdejšího Československa povinně dovážely z Polska v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století,“ vysvětlil Tomáš Mrázek.

Během léta obvykle do Prahy míří z úpraven vody Kárané a Želivka 3 500 litrů za vteřinu. Letošní strop byl v některých dnech dokonce 4 700 litrů a výroba vody vzrostla o deset procent. „Hlavnímu městu však žádný nedostatek vody nehrozil. Kárané i Želivka mají dostatečnou kapacitu. V případě mimořádné události je možné zapojit i Podolskou vodárnu, která upravuje vodu z Vltavy a slouží jako záložní zdroj,“ zdůraznil Mrázek.

Scroll to Top