Dobrovolníci uklízeli nábřeží Vltavy

blank

V úterý 4. září se v pražském Podolí sešly desítky dobrovolníků, aby společně uklidili nábřeží Vltavy. Chtěli upozornit na konání Celosvětového úklidového dne, který proběhne příští víkend, v sobotu 15. září ve více než 150 zemích. Akce v Praze se zúčastnili zástupci OSN, Povodí Vltavy a ministerstva životního prostředí. Posláním Celosvětového úklidového dne je kromě úklidu pláží, lesů a řek také nastartovat v globálním měřítku diskusi o současném neudržitelném způsobu nakládání s odpady.

„Dnes jsme uklízeli vltavské břehy, a to, co jsme většinou sbírali, byly zahozené plastové obaly. Právě plasty na jedno použití jsme vybrali jako symbol pro naši kampaň #dostbyloplastu. Prostřednictvím ní chceme, aby se firmy i jejich zákazníci začali zamýšlet nad tím, zda skutečně potřebujeme každý den vytvářet tuny odpadu nebo zda to dokážeme společně změnit. Proto ministerstvo životního prostředí podporuje i Celosvětový úklidový den. Díky tomuto typu akcí se totiž stále vyšší počet lidí zamýšlí nad tím, jak se vyhnout hromadění odpadů a jaká řešení dokážeme dohromady vymyslet,“ řekl náměstek ministra životního prostředí Vladislav Smrž.

Podle vedoucího pražské kanceláře OSN Michala Broži již nestačí o planetárních problémech jen diskutovat na sociálních sítích. „Lidem dochází, že sami můžou něco udělat. Třeba ten zaneřáděný svět uklidit a začít se chovat ohleduplně k sobě navzájem i k životnímu prostředí. Je vidět, že cíle udržitelného rozvoje inspirují lidi na celém světě, včetně Česka,“ vyzdvihl Broža.

K celorepublikovému úklidu zve za organizátory Celosvětového úklidového dne Miroslav Kubásek. „Aktuálně máme zaregistrováno 330 úklidů v celé České republice, ale věříme, že jejich počet ještě naroste. Letos na jaře se totiž do úklidů na více než 2600 místech zapojilo přes 113 tisíc dobrovolníků, které jsme vyzvali, aby s námi šli uklízet i 15. září, a stali se tak součástí největší dobrovolnické akce v dějinách,“ zmínil Kubásek.

Akci vnímá rovněž jako dárek republice k jejímu stému výročí. „Každý z nás půjde ostatním příkladem, a přispějeme tak ke změně chování celé společnosti směrem k minimalizaci vzniku odpadů, správnému nakládání s odpady a také ke zvýšení povědomí o závažnosti situace a tématech, jako je oběhové hospodářství,“ uzavřel Kubásek.

Scroll to Top