Až čtvrt milionu potkanů v Mostě

blank

Podle magistrátu je na vině zvýšené populace potkanů ve městě teplé letní počasí a zvyšující se množství odpadků a vyhozených potravin v okolí kontejnerů u domů. Podle expertů takové množství nejde kompletně vyhubit. Lze jej však systematicky snižovat.

„Pokud občan na úřad nahlásí zvýšený výskyt potkanů, je provedeno místní šetření, aby se zjistilo, zda se potkani vyskytují přímo na pozemcích města a ukrývají se například v křoví, nebo jsou v kanalizaci. V tom případě je informována společnost Severočeské vodovody a kanalizace a podnět jí je předán, protože deratizaci v jejich zařízení město provádět nemůže. V případě výskytu na městských pozemcích je přizvána odborná firma, která deratizaci provede,“ vysvětlil magistrát.

Nezodpovědnost obyvatel

V Mostě žije 60 tisíc obyvatel. Na jednoho Mostečana tak obrazně připadá čtyři až pět potkanů. Podle magistrátu jejich výskytu napomáhají svoji nezodpovědností obyvatelé města. „Lidé by totiž neměli splachovat zbytky jídla do záchodu, potkani pak mají v kanalizaci dostatek potravy. Navíc se jedná o porušení kanalizačního řádu, protože jídlo do záchodu nepatří. Dále je nutné, aby lidé nedělali nepořádek kolem popelnic, protože vyhazování zbytků jídel do kontejnerů nebo dokonce kolem nich opět jen přiláká potkany,“ uvedl dále magistrát.

15 deratizací od začátku roku

Problémem je také krmení holubů či toulavých koček. „Obyvatelé si neuvědomují, že tím, že před domem rozsypou nakrájenou housku, chleba nebo knedlík, přilákají nejen holuby a kočky, ale i potkany,“ sdělilo na svých internetových stránkách město Most. Od začátku tohoto roku provedly Severočeské vodovody a kanalizace deratizaci na deseti místech a Most na pěti.

Součinnost zainteresovaných stran zvyšuje efektivitu hubení

„Efektivitu deratizace zvyšuje to, když se ve stejnou dobu připojí se svými prostory a objekty také města a obce, případně průmyslové podniky, v jejichž areálech se potkani pohybují. Jde především o výrobce potravin a vývařovny. Důležitá je koordinace aktivit zúčastněných stran. Můžu konstatovat, že s většinou měst a obcí je spolupráce v této oblasti velmi dobrá. Deratizace pro naši společnost realizují specializované firmy ve spolupráci s našimi zaměstnanci, kteří jim zpřístupňují kanalizační síť,“ nastínil v minulosti pro portál vodarenstvi.cz zkušenosti s deratizací ředitel kanalizací SmVaK Ostrava Jan Tlolka.

Ilustrační foto 

Scroll to Top