EU požaduje vodu zdarma v restauracích a na úřadech

blank

Hosté restaurací, kaváren nebo jídelen by mohli mít v dohledné době nárok na bezplatnou vodu z kohoutku. Podle Evropské komise je to jedna z cest, kterou lze zajistit pitnou vodu pro všechny. Díky chystané směrnici mají provozy v členských zemích EU propagovat kohoutkovou vodu na úkor balené. Evropské domácnosti by tak údajně mohly ušetřit až 15 miliard korun ročně. Vodu zdarma chce Brusel prosadit i na úřadech.

Komise píše v důvodové zprávě, že by měly země bezplatnou vodu propagovat pomocí volně přístupných pítek ve městech. Podle Blesku Česká republika obecně směrnici podporuje, ačkoliv k zavádění přímé podpory kohoutkové vody se staví spíše skepticky. Mluvčí ministerstva zemědělství Václav Tampír uvedl, že pro Česko jako zemi s vyspělou životní úrovní a funkčně nastavenými pravidly není tato problematika příliš relevantní. Navíc je opatření zřejmě v rozporu se základním principem rámcové směrnice vodního hospodářství, která říká, že uživatel platí. Tampír však nevyloučil, že Česko nakonec větší rozšiřování kohoutkové vody podpoří.

Asociace hotelů a restaurací ČR: Nepřípustné

Pozitivně se k plánu EU staví ministerstvo životního prostředí. „Bez ohledu na legislativu používání kohoutkové vody podporujeme, například v rámci rozeběhnuté kampaně dostbyloplastu, která vede ke snižování jednorázových plastů včetně balené vody,“ zmínila za resort Dominika Pospíšilová. Z plánované novinky však příliš nadšeni nejsou provozovatelé restaurací. Podle Asociace hotelů a restaurací ČR je to zásah do svobody podnikání a jakoukoliv povinnost poskytovat zdarma vodu z kohoutku odmítá.

Více informací o vodě doma

„Je nepřípustné, aby se v restauracích podávala voda zdarma. Každý provozovatel má určité náklady a je na něm, jestli bude vodu nabízet zdarma nebo za poplatek,“ řekl prezident asociace Václav Stárek s tím, že stanovisko předali do Bruselu. Směrnicí se budou zabývat členské státy a Evropský parlament. Lidé by taky podle Bruselu měli mít více informací o cenách, kvalitě a nezávadnosti vody, která jim teče doma. „Je potřeba dbát na dodržení principu subsidiarity ohledně finančních nákladů a způsobů, jakými členské státy zajistí přístup k pitné vodě,“ uzavřel Tampír.

Zdroj: Blesk

Scroll to Top