Nasbíráno potřebných 7000 podpisů pro referendum o vodárnách

blank

Iniciátoři referenda o vodárnách ve Zlíně nasbírali 7 000 podpisů. Požadují, aby se v něm mohli obyvatelé Zlína vyjádřit k tomu, jestli chtějí, aby si vodárny provozovaly opět města a obce. Infrastrukturu ve vlastnictví Vodovodů a kanalizací Zlín (VaK) totiž provozuje Moravská vodárenská, jež je součástí skupiny Veolia. Petici zlínské radnici odevzdali členové Spolku Aliance Voda Zlínsku.

V kauze ohledně VaK Zlín padl v březnu důležitý verdikt. Ten je příznivý pro Moravskou vodárenskou. Rozhodčí soud sdělil, že smlouva z roku 2004, kdy se rozhodovalo o prodeji části podniku, je platná. Současný model kritizuje řada akcionářů, tedy obcí a měst.

Nejhlasitějšími odpůrci jsou Otrokovice a Fryšták. V kauze již padlo několik žalob. Rozhodčí soud při hospodářské a agrární komoře vyřkl letos verdikt navzdory rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci, podle něhož byla klíčová valná hromada v roce 2004 neplatná. Město Zlín vlastní 46 procent akcií vodáren a má v nich hlavní slovo. Vedení VaKu již dříve vyzvalo Moravskou vodárenskou, aby podnik vrátila. S převzetím provozu souhlasí i zlínský primátor Miroslav Adámek.

Scroll to Top