Řeckou Hydru paralyzuje blackout – je bez vody i elektřiny

blank

Řecký turistický ráj Hydra je bez elektrické energie a vody. Návštěvníci odjíždějí rychle pryč. Výpadek elektřiny nastal v neděli v půl šesté ráno, následně byla přerušena dodávka vody. Tu pro ostrov zajišťuje od roku 2014 speciální zařízení na odsolování mořské vody.

Obchodníci a majitelé restaurací museli zlikvidovat velké množství potravin a ryb. Podle starosty Hydry Giorgose Koukoudakise na ostrově platí stav nouze. Dorazila sem loď řeckého námořnictva, která přivezla vodu a několik nouzových generátorů. Koukoudakis chce proti dodavateli elektřiny, společnosti Deddie, podniknout právní kroky, protože nedokázala ani po dvou dnech lokalizovat poruchu na elektrické síti.

Z pevniny je ostrov napájen kabelem, který leží na mořském dně. Podle společnosti Deddie však byl zkontrolován. „To, co se stalo, je katastrofa pro náš ostrov a cestovní ruch. Je to obrovská antireklama. V tuto chvíli je ostrov plný turistů a lidé prchají. Není se co divit, nemohou se umýt a nic nefunguje. Majitelé restaurací se zoufale snaží zachránit potraviny pomocí ledových bloků, ale ani to není dlouhodobé řešení,“ neskrýval rozhořčení tajemník městské rady Manolis Tsakiris.

Majitel místní restaurace Kostas Kechagioglou musí na vrcholu turistické sezóny vyhazovat zásoby potravin. „Poslal jsem domů stovku hostů, pak dalších sedmdesát. Kdo mi škody bude kompenzovat? Stát?“ ptal se Kechagioglou.

Hydra je vyhlášená pro svou nekompromisní politiku v podobě zákazu motorové dopravy a úzkostlivým hlídáním charakteru výstavby. Striktními omezeními dopravy jsou známy všechny ostrovy v sarónském zálivu včetně Porosu, ale pouze na Hydře je motorová doprava zakázána úplně (k říjnu 2008 jsou uděleny tři výjimky: jednomu vozidlu ambulance a dvěma vozidlům na sběr odpadků). Dopravu na ostrově zajišťují osli a mezci. Ostrov si díky důrazné kontrole charakteru zástavby zachovává svou původní atmosféru.

Scroll to Top