Kolínská vodárna zabodovala v soutěži Náš evropský projekt

blank

Nevyhrála, ale získala absolutně nejvíc hlasů ze všech jednadvaceti projektů financovaných z evropských fondů. Obyvatelé středočeského Kolína svým hlasováním na facebookové stránce Zastoupení Evropské komise v ČR během letních prázdnin rozhodovali, která z rekonstrukcí nebo výstaveb nových objektů za evropské peníze se jim nejvíc líbí. Pro modernizaci kolínské vodárny se vyslovilo 1442 hlasů. Informoval o tom Kolínský deník.

„Je na místě velké poděkování všem, kteří hlasovali na webu a facebooku EU v České republice, sociální sítě dobře zafungovaly. S vodárnou jsme vyhráli celorepublikovou soutěž, co se týče absolutního počtu hlasů. Ty se pak přepočítávaly na procenta podle počtu obyvatel, tam jsme nevyhráli, ale v absolutním počtu hlasů ano,“ vysvětlil místostarosta Michael Kašpar.

Pro město to znamená finanční příspěvek na uspořádání obecní slavnosti ve výši 31 355 korun. Úspěch ocenil regionální historik Roman Šulc. „Však jsme také klání mohutně prosazovali na Můj Kolín a v dalších facobookových skupinách. Rozesílali jsme informace o možnosti hlasování po známých, lajkovali jsme, sdíleli,“ vyzdvihl Roman Šulc.

Podle historika je vodárna významná technická památka „Jedná se o krásné věci, které nesmí zmizet. Vodárna prostě patří ke Kolínu, patří ke krajině, navíc je to krásné dílo od Františka Jandy. Svého času znamenala pro město naprosto převratnou změnu v systému zásobování vodou. Dnes už sice dosloužila svému účelu, ale o to lépe je, že se ji podařilo rekonstruovat a najít pro ni nové využití jako pro rozhlednu. Někdy se u podobných staveb bohužel jen čeká, až se rozpadnou,“ shrnul Šulc.

Vodárna svému účelu sloužila do roku 1977. Po roce 1989 se dostala do soukromých rukou, ale z plánované rekonstrukce sešlo. Před jedenácti lety ji odkoupilo zpátky město a o sedm let později začala její rekonstrukce a přestavba na rozhlednu, která začala fungovat zároveň s informačním střediskem od září 2015. Uvnitř se také nachází vodárenská expozice ve stylu 30. let minulého století.

Scroll to Top