Richard Brabec: Když neprší, není na sucho připraven žádný stát na světě

blank

Českou republiku trápí sucho a nedostatek vody. Hrozí požáry, vysychají řeky a hladiny podzemní vody jsou pod normálem. „Pokud dva nebo tři měsíce v podstatě neprší a je výrazný deficit srážek, tak na problémy se suchem není připraven žádný stát na světě. A to dokonce ani Izrael, který je naprostý lídr a připravuje se padesát let,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Zvlášť některé menší obce dnes mají problém s vysycháním studní. „Pomohli jsme 140 tisícům lidí z 300 obcí, aby si mohli vybudovat nové vrty a studny. A dalších 500 obcí máme připraveno,“ uvedl ministr. Byly také obnoveny stovky rybníků, tůní a menších nádrží. „Udělali jsme tisíce konkrétních projektů, které zadržují vodu v krajině. Pokud ale ráz počasí bude takovýto, tak je zřejmé, že s tím budeme ještě několik let bojovat. Bude to trvat ještě klidně deset let, než se začne projevovat efekt těch opatření. Kdyby naši předchůdci začali před patnácti lety, mohli jsme být v jiné situaci,“ doplnil Brabec.

Daniel Pitek z programu Pestrá krajina řekl, že je zemědělská půda schopna zadržet devět miliard kubických metrů vody, ale absorbuje jen pět miliard. Hospodaření s půdou se však podle něj dá zlepšit relativně rychle. „Dvě miliardy kubických metrů můžeme zlepšit absorpční schopnost krajiny už během pěti let,“ vysvětlil Pitek.

Sucho již na 94 procentech území

Ministr životního prostředí Richard Brabec před několika dny informoval vládu o tom, že vzhledem k aktuální situaci v ČR svolá v nejbližších dnech jednání všech skupin, které se podílí na projektech řešících problémy se suchem, a také komisi VODA – SUCHO. Výsledkem jednání by měly být návrhy řešení problémů, které způsobuje sucho a na některých místech i nedostatek vody. Téměř 60 úřadů obcí s rozšířenou působností různá již vydalo omezení dodávek vody. Podle ministerstva je situace i s ohledem na očekávaný vývoj počasí kritická.

 

Scroll to Top