Miloš Zeman podpoří výstavbu kanálu Dunaj-Odra-Labe

blank

Prezident republiky Miloš Zeman na výstavě Země živitelka řekl, že podpoří výstavbu kanálu Dunaj-Odra-Labe. Na stavbu by bylo potřeba 610 miliard korun. Informace zazněla na květnové diskuzní platformě zaměřené na výměnu informací u plánu prodloužení Oderské vodní cesty v přeshraničním úseku Kędzierzyn-Koźle – Ostrava. Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje a Górnośląska Agencja Promocji Przedsiębiorczości po vzájemné dohodě připravily společný projekt na možné využití Odry v souvislosti se záměrem nadnárodního projektu propojení evropských vodních cest Dunaj-Odra-Labe. Stejně jako v roce 2017 byla na akci přítomna redakce vodarenstvi.cz.

Studie ministerstva dopravy prověřovala 48 úseků a 16 variantních tras pro splavnění kanálu Dunaj-Odra-Labe. V základní variantě by realizace jednoho z největších mezinárodních projektů ve střední Evropě vyšlo na 610 miliard korun. Studii proveditelnosti v Bohumíně prezentoval ředitel odboru strategie ministerstva dopravy Luděk Sosna. Nejoptimističtější scénář hovoří o tom, že by se mohlo začít stavět v roce 2028. Záleží však také na schválení stavby na polské straně. Výstavbou kanálu se české vlády zabývají od 90. let. Základní varianta je v současnosti koncipována jako jednokomorová, ale na některých místech jsou v návrhu dvoukomorová řešení, protože by jedna komora nemusela stačit. Například u dunajské větve kanálu se prověřovaly dvě varianty. Napojení na Dunaj, nebo na Váh.

S realizací souvisí nutný výkup pozemků. „Odhaduji, že pokud by to opravdu velmi rychle všechno dobře šlo u těch nejjednodušších částí, tak realizace by mohla začít tak v letech 2028 až 2030, a to říkám nejrychleji, pokud opravdu všechno půjde hladce. A samozřejmě nebylo by logické stavět plavební cestu na našem území k hranici, když dál nic nepokračuje. Tam musí být synergie na polské straně, jinak to nemá smysl,“ doplnil ředitel odboru strategie ministerstva dopravy Adam Sosna.

Podle projektového manažera Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Pavla Santariuse z rozvojové studie pro využití splavněné Odry z polského města Kędzierzyn-Koźle přes Ostravu až do Mošnova vyplývá, že splavnění řeky podpoří turistický a rekreační ruch a rozvoj malých a středních firem. Výnosy z cestovního ruchu by mohly ročně údajně přinést až 400 milionů korun.

Scroll to Top