Pardubický kraj podpoří obce 39 miliony korun

blank

Třem desítkám obcí a jejich svazků přispěje Pardubický kraj na přípravu a výstavbu vodovodů, kanalizací a čistíren odpadních vod. Uspěla zhruba polovina žadatelů. Loni na stejné účely alokoval kraj 60 milionů korun.

„Obce peníze použijí většinou na spolufinancování projektů z Evropské unie nebo ministerstva zemědělství. Jejich projekty mají celkovou hodnotu 350 milionů korun, což už je velmi zajímavé zhodnocení finančních prostředků pro náš region,“ uvedl krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.

Na projektovou dokumentaci dostanou příspěvek Krouna, Borová, Bučina, svazek obcí Teplice, Výprachtice, Brandýs nad Orlicí, Raná, Vojtěchov, Horka, Zaječice, Ostřešany, Kostelec u Heřmanova Městce, Bezděčí u Trnávky, Chroustovice a Orel. Na výstavbu vodárenské infrastruktury získají dotaci Hartmanice, skupinový vodovod Moravskotřebovska, Telecí, Sebranice, svazek obcí Teplice, svazek obcí Vodovody Poličsko, Labské Chrčice, Tisová, Králíky, Krouna, Kladruby nad Labem, Kasalice, Morašice, Nasavrky, Svratouch a Hroubovice.

Kraj chce kvůli suchu založit Institut environmentálních výzkumů a aplikací

Východní Čechy sužuje sucho a v mnoha oblastech i nedostatek vody. Pardubický kraj bude těmto problémům čelit také zřízením Institutu environmentálních výzkumů a aplikací. Jeho vznik podpořila rada kraje a doporučila ho ke schválení krajským zastupitelům. Cílem institutu bude především příprava opatření, která mají pomoci regionu vypořádat se s následky sucha a zabránit jejich rozšíření, ale také organizace různých seminářů, workshopů a zajišťování osvěty.

Ilustrační foto 

Scroll to Top