Více než pět tisíc podpisů pro referendum o vodárnách

blank

Iniciátoři referenda o vodárnách nasbírali přes pět tisíc podpisů. Požadují, aby se v něm mohli obyvatelé Zlína vyjádřit k tomu, jestli chtějí, aby si vodárny provozovaly opět města a obce. Infrastrukturu ve vlastnictví Vodovodů a kanalizací Zlín (VaK) totiž provozuje Moravská vodárenská, jež je součástí skupiny Veolia. Hlasování chce vypsat Spolek Aliance Voda Zlínsku a potřebují k tomu podpisy alespoň od 10 procent voličů ve Zlíně, což je něco málo přes 6 tisíc lidí.

Potřebný zbytek podpisů chce spolek získat do konce srpna, aby mohli referendum vyhlásit zastupitelé na jednání 13. září. Zářijová schůze je poslední před říjnovými komunálními volbami, s nimiž by se pak referendum konalo. V případě nezdaru je pak připraven náhradní termín příští rok na jaře.

Město Zlín vlastní 46 procent akcií vodáren a má v nich hlavní slovo. Vedení VaKu již dříve vyzvalo Moravskou vodárenskou, aby podnik vrátila. Ta to však odmítla s tím, že klíčové smlouvy považuje za platné. S převzetím provozu vodáren souhlasí i zlínský primátor Miroslav Adámek. O klíčových smlouvách však rozhodne soud. Jiný soud už ale dříve řekl, že valná hromada vodáren v roce 2004, na níž se část podniku prodávala koncernu, byla neplatná.

 

Scroll to Top