Ministr Richard Brabec svolává komisi VODA-SUCHO

blank

Ministr životního prostředí Richard Brabec informoval vládu o tom, že vzhledem k aktuální situaci v ČR svolá v nejbližších dnech jednání všech skupin, které se podílí na projektech řešících problémy se suchem, a také komisi VODA – SUCHO. Výsledkem jednání by měly být návrhy řešení problémů, které způsobuje sucho a na některých místech i nedostatek vody. Téměř 60 úřadů obcí s rozšířenou působností různá již vydalo omezení dodávek vody. Podle ministerstva je situace i s ohledem na očekávaný vývoj počasí kritická.

„Vzhledem k tomu, že srážky v posledních srpnových týdnech byly významně podprůměrné i s ohledem na očekávaný vývoj počasí v nejbližších dnech lze předpokládat, že se hydrologické sucho na většině území České republiky bude nadále prohlubovat. A to jak u povrchových, tak i podzemních vod. S přetrvávajícím velmi teplým a suchým počasím musíme být obezřetní i kvůli přetrvávajícímu riziku vzniku a šíření požárů,“ řekl k aktuálnímu stavu sucha ministr Brabec.

Z pohledu významných vodárenských zdrojů a soustav jsou obavy o nedostatečné zásobování obyvatel pitnou vodou liché. Například vodárna Želivka využívá vodu z nádrže Švihov a zásobuje každého osmého obyvatele České republiky. Podle údajů ministerstva je její nádrž zhruba 2 metry pod hranou přelivu, což je její maximální kapacita. Bez problémů tak zabezpečí dodávky pitné vody. K nedostatku pitné vody ale dochází u těch obcí, které jsou odkázané na málo vydatné místní zdroje.

„Děláme všechno pro to, aby obecní studny zůstaly plné. Již bezmála 300 obcí má dotaci schválenou, v reálu to znamená, že 135 tisíc lidí získá dostatek kvalitní pitné vody. Aktuálně máme od května vypsanou novou výzvu ve výši 600 milionů korun, ze které můžeme posílit vodní zdroje pro dalších až 250 tisíc lidí. V případech, kdy v místě není dostatek podzemních vod, jsme pro obce zavedli novinku v podobě až třímilionového příspěvku na výstavbu či rekonstrukci přivaděčů pitné vody. Za 3 měsíce od vyhlášení výzvy již evidujeme 9 žádostí na dotace bezmála 20 milionů korun,“ zdůraznil Brabec.

Scroll to Top