Hlučín má nejnižší úniky vody v České republice

blank

Ztráty vody z potrubní sítě jsou běžnou záležitostí, které se v tuzemsku pohybují kolem 15 procent. Unikátem se však chlubí městská vodárenská společnost VaK Hlučín, která snížila úniky na méně než čtyři procenta. Představuje to raritu i v mezinárodním srovnání. Původně ztráty vody v Hlučíně představovaly až 30 procent.

Potrubní síť VaKu Hlučín má délku kolem 60 kilometrů a zásobuje kromě samotného města i přilehlé Bobrovníky a Darkovičky. „Hlavním faktorem je podrobná analytická činnost a samozřejmě důkladná znalost vodovodní sítě, tedy její stáří a složení. To je alfa a omega všeho. Do toho vstupuje systematické vyhledávání úniků za pomoci různých přístrojů, například půdních mikrofonů, tak můžeme odhalit, kde voda z potrubí uniká,“ řekl deníku Právo ředitel hlučínských vodáren Petr Schimánek.

Snížení ztrát vody má také synergický příznivý dopad na ekologii, ale i ekonomii.  „Vyšší ztráty totiž vždy musí někdo zaplatit, protože distributor musí nakoupit od dodavatele i tu vodu, která případně nezužitkovaná unikne do země. Úniky se pak promítnou v konečné ceně pro spotřebitele,“ podotkla mluvčí hlučínské radnice Ivana Gračková.

Nízké ztráty vody v Moravskoslezském kraji obecně

Díky každoročním investicím společností SmVaK Ostrava a Ostravské vodárny a kanalizace do obnovy, rozvoje a oprav vodovodní infrastruktury se daří celému regionu držet ztráty vody ve vodovodním řadu na nízkých úrovních. V případě OVAK v loňském roce ztráty činily 12,4 %, u SmVaK šlo o 13,1 %.

„Pomocí dobře cílených investic do obnovy a oprav vodovodní infrastruktury se společnosti daří objem ztrát vody udržovat od roku 2014 trvale pod hodnotou 2,5 milionu kubíků. Tím se, v přepočtu na celkový objem dodané pitné vody, řadíme mezi vyspělé evropské země,“ uvedl generální ředitel OVAKu Vojtěch Janoušek.

V případě SmVaK Ostrava je podle mluvčího Marka Síbrta důležitým aspektem aktivní hledání poruchy, přičemž trend tvoří monitoring průtoků v noci. Společnost má síť rozdělenou do 550 distriktů. Každý je sledován a dispečer vyhodnocuje minimální noční průtok. V případě, že se průtok výrazně zvedne, je to signál, že se na síti něco děje.

Ilustrační foto 

Scroll to Top