V rybníku Nesyt uhynulo 100 tun ryb

blank

Škody v největším moravském rybníku Nesyt u Hlohovce na Břeclavsku jdou do milionů. Je možné, že rozsáhlý úhyn nepřežila žádná ryba. První uhynulé kusy se na hladině objevily k večeru ve čtvrtek 9. srpna. Podle jednatele Rybářství Hodonín Oldřicha Pechy bylo do rybníku vysazeno 150 tisíc ryb.

„Situace je taková, že hospodářské ryby uhynuly a ve vodě zůstal možná tak plevelný karas stříbřitý. Ale i ty už nacházíme v rybníce mrtvé, takže rozsah úhynu je značný, když ničí i plevelné ryby. Ta voda má dnes po mírném ochlazení pětadvacet stupňů. Ještě v pátek 10. srpna měla osmadvacet, v některých částech až třicet stupňů. To je stav, kdy v ní prakticky není žádný kyslík. Ve střední části rybníka je teď kolem půl metru vody, v zátoce u Valtic jen asi třicet centimetrů. Není proto divu, že se voda tak prohřívá,“ sdělil Právu vodař Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava Vlastimil Sajfrt.

Přítok vody do rybníka je v létě téměř nulový. Během horkých dnů se za den odpaří až centimetr vody. K optimálnímu stavu chybí asi 180 centimetrů vody. Nejpravděpodobnější příčinou úhynu je kombinace veder, nízké hladiny a dalšího úbytku kyslíku v důsledku změny tlaku při bouřce. Mrtvé ryby odváží rybáři v kontejnerech do kafilérie, kde si jejich likvidace vyžádá statisíce korun.

Scroll to Top