Idnes.cz.: Cedule Koupání na vlastní nebezpečí provozovatele nezbavuje zodpovědnosti

blank

Koupat se v jezeře Lhota u Prahy mohou lidé jen na vlastní nebezpečí. Minulý týden se tam utopili dva sedmiletí chlapci vietnamského původu. Podle zjištění  idnes.cz cedule s upozorněním nezbavuje provozovatele odpovědnosti za úrazy, které si lidé v areálu způsobí. Případ řeší středočeští policisté.

„Cedulí se nevyviní. Pokud je to hlídaný areál, platí se do něj vstupné, má provozovatel spoluzodpovědnost za to, co se v něm stane. Je to stejné jako v restauraci, kde je u věšáku cedulka: Za vaše věci neručíme. Když mi ovšem z věšáku odcizí kabát, měla by mi restaurace škodu vynahradit,“ řekl právník Jiří Matzner, podle kterého se však někteří provozovatelé koupališť domnívají, že jsou upozorněním na koupání na vlastní nebezpečí zbaveni zodpovědnosti.

V případě utonutí vietnamských chlapců mohli pochybit i rodiče, kteří je nemuseli dostatečně kontrolovat. Svoji vinu může na tragédii nést i plavčík, který neseděl na určeném místě. Podobné případy se většinou uzavřou jako nešťastná událost. V České republice se ročně utopí zhruba 200 osob. „U nás je problém, že pozůstalí většinou případ nedají k soudu, takže to pak už nikdo neřeší,“ konstatoval vodní záchranář Josef Švec, podle kterého je rovněž velkým problémem skutečnost, že v zákoně není stanovena povinnost mít plavčíka, který je vyškolený na záchranu tonoucího ve vodě. Provozovatel koupaliště je jen povinný zajistit zdravotnický dozor, jenž poskytne první pomoc.

Jiná situaci nastává v rybnících či jezerech, které nikdo nehlídá a jsou volně přístupné. V takovém případě je koupání na vlastní odpovědnosti každého návštěvníka. Zakázáno je logicky koupání v nádržích, které jsou zdrojem pitné vody.

Scroll to Top