Rybářství Třeboň chybí v rybnících 40 procent vody

blank

Úhyn ryb zatím třeboňští rybáři nezaznamenali, ale přírůstek byl v červenci pod průměrem běžných let. Rybáři nasadili do všech rybníků provzdušňovací techniku. ČTK o tom informoval předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

„Chybí nám 40 procent z objemu vody, kterou běžně zadržujeme v našich rybnících. Máme ve všech rybnících nasazena provzdušňovadla a pravidelně kontrolujeme obsah kyslíku ve vodě. Doufáme, že se situace změní, ale předpověď říká, že má být minimálně ještě 14 dní takhle, takže se to může jenom zhoršovat,“ řekl Malecha.

Při teplém počasí ryby navíc nemusí přijímat potravu, což se projevuje na přírůstku. „Každý měsíc děláme kontrolní vážení, vyhodnocujeme si přírůstek a měsíc červenec byl pod průměrem běžných let,“ doplnil Malecha.

Třeboňským rybářům klesl zisk

Holding měl za poslední obchodní rok od října 2016 do září 2017 konsolidovaný provozní zisk 49,4 milionu korun, což znamená meziročně snížení o 26 procent. Konsolidovaný zisk po zdanění klesl o 27 procent na 38,4 milionu korun. Čistý obrat byl 342,2 milionu. Znamená to meziroční pokles o devět procent. Rybářství plánuje, že v nynějším obchodním roce vyprodukuje 3200 tun ryb.  Podle Malechy zisk klesl především kvůli zvýšení osobních nákladů a mírnému nárůstu nákladů u spotřeby krmiv a na některé služby.

Letošní jarní výlovy rybářství zahájilo v polovině března. „V zimním období se nám dokonce podařilo vylovit několik rybníků s tržní rybou, trošku se nám jarní lovení posunulo do zimního. To, že rybníky nemají ledový příkrov, má vliv na rybožravé predátory, kormorány, což je nepříjemné, ale že by to bylo dramatické, to říct nemůžu. Očekáváme, že intenzivní tah kormoránů přijde spíš na jaře,“ informoval na konci února Malecha. Rybářství Třeboň je největším producentem sladkovodních ryb v Evropě a hospodaří ve 440 rybnících o celkové výměře 8 000 hektarů.

 

 

 

Scroll to Top