Ostravské průmyslové podniky se přizpůsobují horku

blank

Více času na osvěžení, odpočinek a zvýšená konzumace vody. Tak to vypadá v nejvýznamnějších průmyslových podnicích v Ostravě během úmorných veder, které sužují prakticky celou Českou republiku.

Například podle mluvčí ArcelorMittal Ostrava Barbory Černé Dvořákové je v provozu, kde jsou zaměstnanci vystaveni mimořádným teplotám, nastaven režim častějších přestávek, pro které mají vyhrazen klimatizovaný prostor. Ve vysokých teplotách v letních měsících vykonávají zaměstnanci pouze nejnutnější aktivity související s technologií, údržbou a opravami zařízení.

Podle mluvčí vypijí zaměstnanci za směnu i více než tři litry tekutiny na osobu a spotřeba nápojů se v teplých dnech zvyšuje v průměru o 40 procent. V extrémně horkých provozech si mohou při směně pochutnat i na nealkoholickém pivu. V provozech ArcelorMittal Ostrava se v roce 2017 spotřebovalo od června do září téměř 600 000 ochranných nápojů, z toho 73 000 nealko piv.

Na dostatečný přísun tekutin pro zaměstnance se zaměřují také Vítkovice Heavy Machinery. „V provozech máme instalovány sifonovače, případně zajišťujeme vodu v lahvích a barelech. Teplé provozy mají během léta pravidelné plánované technologické odstávky na opravy, čili na nejteplejších pracovištích běží nebo se za pár dní rozběhne tento režim. Co se týče ochranných nápojů, zajišťujeme nápoje s vhodnou kombinací iontů a minerálů. Buď v prášku, nebo již namíchané v tekutém stavu,“ doplnil ředitel výroby Vlastimil Molek.

Foto, zdroj: Patriot Magazín 

Scroll to Top