Soud opět projedná kontaminaci vody v Praze

blank

Pražský městský soud zrušil rozhodnutí o zastavení trestního stíhání dvou osob, jež obžaloba viní z nedbalostního obecného ohrožení kvůli kontaminaci vody v Dejvicích a Bubenči. Informovala o tom mluvčí instituce Markéta Puci. K případu došlo od 24. do 28. května 2015. Tehdy zůstali bez vody obyvatelé Bubenče a Dejvic. Kvůli kontaminované vodě následně onemocněly více než čtyři tisíce lidí, z nichž 33 skončilo v nemocnici. Hygienici následně rozhodli o plošném očkování dětí do 15 let proti žloutence typu A. Vedení Prahy 6 uvedlo, že se odstávka vody dotkla zhruba 18 tisíc lidí.

„Městský soud rozhodl v neveřejném zasedání konaném 12. července. Vyhověl stížnosti státního zástupce proti květnovému usnesení Obvodního soudu pro Prahu 6, který zastavil trestní stíhání obou obžalovaných. Soudu prvního stupně se ukládá, aby o věci znovu jednal a rozhodl,“ sdělila Puci. Obžalobu na muže a ženu z Pražských vodovodů a kanalizací podalo státní zastupitelství letos v dubnu.

Podle Deníku obvinění nedodrželi postupy před opětovným připojením opraveného vodovodního řadu do sítě. PVK po nehodě sdělily, že příčinou byly průsaky z kanalizace. Sondy následně poukázaly na nestandardní křížení vodovodního a kanalizačního řadu, které porušovalo normu. Za obecné ohrožení z nedbalosti hrozí obžalovaným až pětileté vězení nebo zákaz činnosti.

S kontaminací vody bojovali loni v létě také obyvatelé Nové Vsi u Prahy. Lidé měli po požití vody z vodovodu, který znečistili mikrobi, zdravotní problémy a byli zásobováni náhradním zdrojem z cisteren. Kontroloři objevili v oblasti téměř dvacet nelegálních studen. Obec následně podala trestní oznámení na neznámého pachatele.

Scroll to Top