Experti kritizují Povodí Moravy kvůli zamořené Brněnské přehradě

blank

Podle odborníků zanedbalo Povodí Moravy likvidaci sinic v Brněnské přehradě. Vodohospodáři údajně pustili do vody chemikálie pozdě. Ti se brání, že letošní stav nemohli ovlivnit. Na přehradě byl po deseti letech vyhlášen zákaz koupání. Příčinou je extrémní počasí a s ním související výskyt sinic.

„Na hladině se vytváří takzvaný vodní květ. To znamená hromadění vrstvy sinic, se kterými mohou přijít lidé do kontaktu,“ vysvětlil vedoucí odboru hygieny obecné a komunální jihomoravské hygienické stanice Miroslav Staněk. Podle toxikologa a odborníka na sinice Blahoslava Maršálka z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity se měly začít pouštět chemikálie do přehrady o měsíc dřív. Podle zjištění MF DNES nemělo Povodí Moravy pro letošní rok dodavatele síranu a nové výběrové řízení vyhlásilo až v březnu.

Povodí Moravy pochybení odmítá. „Podle ukazatelů a zkušenosti z minulých etap projektu zaměřeného na čištění Brněnské přehrady a návrhu navazujícího projektu jsme začali v květnu, jak máme doporučeno. Zásadní vliv na současnou kvalitu vody má bohužel počasí. S takovým nárůstem teplot vzduchu a vody nikdo nepočítal. Jde také o důsledek vysokého výparu z povodí a ztráty vody v tocích a nádržích,“ sdělil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Podle náměstka primátora pro životní prostředí Martina Andera je letošní počasí extrémní a ani dřívější aplikace síranu nemohla současný stav výrazně ovlivnit. Výbor se s povodím dohodl na novém opatření, které spočívá v tom, že bude od dalšího roku Povodí Moravy připraveno, aby mohlo začít dávkovat síran okamžitě, když nastane jarní počasí a je možné šíření sinic zabránit. Zákaz koupání platí v přehradě po deseti letech. Paradoxně bylo vyhlášeno v době, kdy povodí začalo s intenzivním čištěním vodní nádrže za zhruba 200 milionů korun, které má trvat minimálně do roku 2022.

Na zachování kvality vody v přehradě se bude podílet i Brno, které pro to na svém březnovém zasedání schválilo dotaci ve výši pěti milionů korun. Spolupráce Jihomoravského kraje, Brna a Povodí Moravy navazuje na čištění vody v přehradě před osmi lety. Podle náměstka brněnského primátora Martina Andera skončilo hrazení nákladů z evropské dotace na udržitelnost projektu loni. O další náklady se zainteresované subjekty podělí. Na přehradu se na jaře také vrátily aerační věže, které slouží k promíchávání a prokysličení vodního sloupce.

Scroll to Top