Deště v Beskydech naplnily přehrady

blank

Vydatné srážky v Beskydech během minulého týdne zvedaly hladiny toků na Karvinsku a Frýdecko-Místecku, ale také plnily beskydské a podbeskydské přehrady. V současnosti některé z nich správce – Povodí Odry – upouští, protože hladiny v několika případech překročily úroveň zásobního prostoru, případně kótu přelivu.

Údolní nádrž Morávka na stejnojmenné řece na Frýdecko-Místecku sloužící jako zdroj surové vody pro výrobu pitné vody v Úpravně Vyšní Lhoty společnosti SmVaK Ostrava, odkud je zásobováno především Těšínsko a Třinecko, je v úterý ráno zhruba půl metru nad hladinou zásobního prostoru.  Správce vodního díla drží odtok z nádrže na téměř pěti kubických metrech za sekundu. Pro představu to je zhruba šestkrát více než před týdnem před začátkem dešťů, ale zároveň více než třikrát méně než během víkendu, kdy z nádrže odtékalo více než dvacet kubíků vody za sekundu a hladina byla až čtyři metry nad úrovní zásobního prostoru.

Díky propojovacímu kanálu v Raškovicích voda z Morávky doplnila Žermanickou přehradu na Lučině u Havířova. Ta byla před začátkem dešťů téměř dva metry pod úrovní zásobního prostoru, což způsobovalo komplikace mimo jiné podnikatelům v cestovním ruchu. Vodní slouží kromě rekreace především jako zásobárna vody pro ocelářský ArcelorMittal Ostrava a celulózku Biocel Paskov.

V úterý ráno jsou Žermanice zhruba půl metru nad úrovní zásobního prostoru, do přehrady stále přitéká téměř deset kubíků vody za sekundu a odtéká pět kubíků. Řeka Lučina, která vytváří u Havířova působivé meandry (psali jsme zde), se vlévá v Ostravě do Ostravice.

Největší beskydská nádrž Šance na Ostravici, která je zdrojem surové vody pro největší beskydskou úpravnu vody v Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí společnosti SmVaK Ostrava, má v současnosti hladinu pět a půl metru pod úrovní zásobního prostoru. Během posledního týdne se hladina zvedla o více než pět metrů, protože v důsledku finalizující několikaleté rekonstrukce byl zaklesnutá o více než deset metrů. Do přehrady ve středu odpoledne přitékaly zhruba 4 metry kubické vody za sekundu a odtékalo zhruba půl kubíku.

Naplnila se také nádrž Těrlicko na Stonávce u Havířova, která kromě rekreace slouží jako zdroj vody pro průmysl – černouhelnou společnost OKD a hutnické Třinecké železárny. Ještě před týdnem byla přehrada dva a půl metru pod hladinou zásobního prostoru, v úterý ráno byla prakticky doplněna.

Scroll to Top