Skalnatým údolím Rosošného potoka na Tesák

blank

Rosošný potok pramení pod Čerňavou – jedním z nejvyšších vrcholů Vsetínsko-hostýnských vrchů ve Zlínském kraji. Nad Rajnochovicemi se po pár kilometrech pod hájenkou v Rosošném, u níž se nachází jedna z v pohoří četných studánek, vlévá do Juhyně. Když se vydáme proti proudu potoka z Rajnochovic směrem na Tesák – více jsme o jednom z turistických center oblasti psali zde – narazíme na několik pozoruhodných míst spojených s vodou.

Na toku potoka, který si razí cestu z hor místy prudkým a kamenitým údolím úzkým a kamenitým údolím, byla vybudována takzvaná klauza. Tyto nádrže byly v minulosti budovány za účelem plavení vytěženého dřev z hor do údolí. Jejich vypuštěním se zvedla hladina vody v toku pod nimi a bylo možné plavit dřevo i při nízkém stavu vody (více například zde) – v tomto případě na pilu v Rajnochovicích. Klauza na Rosošném potoce byla rekonstruována, leží tři a půl kilometru od turistického rozcestí V Rosošném na hranici přírodní rezervace Čerňava s původním horským pralesovitým karpatským jedlobukovým lesem se zajímavými skalními útvary.
Naproti klauze přes silnici tryská Teodorův pramen (Fons Theodori), který byl vybudován na počátku dvacátého století a pojmenován podle arcibiskupa Teodora Kohna. Je možné se zde občerstvit chladivou a čistou vodou, stejně jako posedět na lavičkách. Nad pramenem je možné pozorovat prudké svahy přírodní rezervace Sochová se zajímavými skalnatými útvary především na vrcholu kopce. Největší z nich – Kazatelna – má výšku devět metrů.
Z centra Rajnochovic je to do turistického centra na Tesáku sedm a půl kilometru mírného, ale stálého stoupání po upravené silničce.

Foto: Marek Síbrt

Scroll to Top