Dva muži se topili v rozvodněné Ostravici

blank

Dvojice mužů bojovala o život v Ostravici v ostravské části Hrabůvka. Jeden z nich si šel zaplavat, přičemž se začal topit. V boj o život se změnila i snaha kamaráda, který skočil do vody za ním. Z ní nakonec oba dostali až policisté.

Na vině byla lidská nerozvážnost. Jednatřicetiletého muže totiž neodradily od koupání několikadenní deště ani pohled na rozvodněnou řeku. Silný proud mu pak nedovolil vrátit se na břeh. Muž se však zachytil o kus plovoucího dřeva. S vodou následně bojoval i o čtrnáct let starší muž, který se mu vydal na pomoc. Voda ho po proudu unášela stovky metrů.

Mladšího muže policisté vytáhli díky takzvanému házecímu pytlíku. Měl drobné oděrky a odmítl převoz do nemocnice. Mnohem hůře na tom byl starší z dvojice, který se topil zhruba 1 700 metrů od splavu. „Do rozvodněné řeky pro něj vběhl policista. Tělo tonoucího zachytil a snažil se jej dostat ke břehu. Byl však několikrát stržen proudem,“ popsala dramatickou situaci policejní mluvčí Gabriela Pokorná. Nakonec i druhého muže se policistům díky házecího pytlíku podařilo zachránit.

„Při vytažení nejevil pětačtyřicetiletý muž známky života. Poskytování první pomoci zahájili dobrovolní hasiči z Vratimova, pak se připojil tým záchranářů,“ uvedl krajský mluvčí hasičů Petr Kůdela. Záchranáři muže třicet minut oživovali a v kritickém stavu jej transportovali na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice. „Velmi si vážím zákroku policistů, kteří prokázali nejen odvahu, ale i schopnost rychlé reakce. Samozřejmě nezůstane jen u tohoto poděkování,“ uvedl Tomáš Kužel z Krajského ředitelství Policie ČR.

Hasiči varují před koupáním v rozvodněných tocích. „Lidé by se měli koupat jen tam, kde to dobře znají, mít dostatek sil na plavání, nebýt pod vlivem alkoholu a nevstupovat do vody osamoceně,“ uzavřel Kůdela.

Scroll to Top