Klenovice postihl kanadský vodní mor

blank

V obci na Táborsku se v požární nádrži vytrvalá sladkovodní rostlina rozmnožila geometrickou řadou. K mechanickému odstranění drtivé většiny biomasy došlo díky obojživelnému vozidlu 2. července a nyní dobrovolníci odstraňují poslední ulámané zbytky rostlin plovoucích na hladině. Nádrž slouží pro zadržování povrchových a předčištěných odpadních vod.

„Nákazu zřejmě na svých tělech přinesly kachny. Náš rybník totiž není součástí žádné větší vodní soustavy, odkud by se sem jinak mohla dostat,“ vysvětlil starosta Klenovic Lubomír Turín, podle kterého celému stavu neprospělo ani počasí s minimem srážek. Obec odhadla náklady na likvidaci vegetace na 60 až 70 tisíc korun. Nakonec však budou zhruba poloviční. Klenovice je uhradí ze svého rozpočtu. Turín dále uvedl, že obec uvažovala i o chemickém zásahu, který však vidí až jako poslední volbu, jelikož nechce ublížit fauně a flóře.

Kanadský vodní mor se do České republiky dostal ze Severní Ameriky a nejčastěji se vyskytuje v pomalu tekoucích a stojatých vodách. Samotná nákaza se pak rozšiřuje vodou či kousky lodyh na končetinách vodních ptáků.

Scroll to Top