Pražané hlasují, jak osvěžit metropoli

blank

Spolek Arnika hledá na území Prahy místa, kde se lze ve městě osvěžit. Patří k nim například parky, zelené střechy, kašny či pítka. Pražané mohou do konce září hlasovat v anketě pro nejlepší nápady v boji s horkem.

„Někomu je příjemně ve Stromovce, další ocení pítka na Letné nebo fasádu porostlou břečťanem u svého domu. V anketě hledáme inspiraci nejen pro Pražany, jak si sami mohou usnadnit život v rozpálené metropoli. Dáme zpětnou vazbu i Praze, aby se její obyvatelé neupekli,“ vysvětlila organizátorka ankety Vendula Zahumenská.

Vyššími teplotami více trpí zastavěné části Prahy než okrajové oblasti. Podle portálu enviweb.cz jsou příčinou velké budovy, které brání profukování větru, vybetonovaná parkoviště, rozpálené chodníky bez stromů a hustá doprava. K ochlazení mohou posloužit fontány, pítka, osázené balkony, vnitrobloky, fasády porostlé popínavkami, zelené střechy nebo komunitní zahrádky. Zmiňované objekty zachycují vodu, která odpařováním vzduch ochlazuje. V roce 2017 přijala Praha Strategii adaptace na klimatickou změnu. Například Madrid nebo Kodaň pokrývají svá území zelenými plochami nebo zakládají nové parky.

Pro mnohé Pražany a turisty je současné horké počasí vyčerpávající. Rychlé osvěžení mnoho z nich hledá právě u pítek, které se v posledních dnech ocitají pod náporem lidí. V hlavním městě jich je několik desítek. Některá spravují radnice jednotlivých městských částí, jiná má na starost Technická správa komunikací. Všechna jsou kontrolována, zájemci tak mohou vodu bez obav pít.

„Všechna pítka jsou napájena z veřejného vodovodního řadu a většina je také označena tabulkou pitná voda. My máme ve správě devět pítek a všechna fungují. Kontrolují se každý týden, například výška tryskající vody nebo ucpané trysky, čistí se i odpadní mřížky a otvory,“ vysvětlila loni Barbora Lišková z TSK. Nejvíce se jich nachází v historickém centru Prahy. Kromě tohoto typu zařízení se v pražských ulicích objevila i mlžítka. Ta lidem poskytují příjemné osvěžení v podobě lehkého obláčku vody.

Scroll to Top