Přerované se mohou těšit na vyhlídkovou loď

blank

Provozovatel vyhlídkových lodí, Plavby Olomouc, rozšířil flotilu a nabídne zájemcům projížďky po řece Bečvě v Přerově. Sen mnoha obyvatel se tak stal skutečností. Vyhlídkové plavby po čtyřicetitisícovém hanáckém městě byly často skloňovaným tématem. Informoval o tom Deník. 

„S ohledem na protipovodňová opatření, která mění ráz koryta řeky Moravy a logicky tak znemožňují plavby, jsme se rozhodli najít pro naše loďky nové alternativy. Ololoď Kordulka tedy nově zamíří na řeku Bečvu v Přerově. Loď Marie Terezie zůstává v Olomouci, ale pluje po nové trase, přičemž začátek plavby se přesunul k posezení U Vodníka na Nových Sadech,“ řekl organizátor plaveb Šimon Pelikán.

Nové přístaviště vznikne na břehu řeky Bečvy v Přerově zhruba v místech, odkud své silvestrovské plavání zahajují otužilci. Vyhlídkové plavby budou probíhat od úterý do neděle, a to v době od 10 do 18 hodin. Projížďka potrvá zhruba 45 minut a dospělí za ni zaplatí 120 korun, senioři a děti 90. Lidé si také mohou rezervovat na palubě narozeninovou party nebo soukromou oslavu. „Z přístaviště u schůdků se popluje proti proudu řeky Bečvy směrem k tenisovým kurtům, tam se otočíme a zamíříme kolem podhradí zpět k jezu u železnice,“ pokračoval Pelikán.

Podle přerovského primátora Vladimíra Puchalského by mohla novinka do města přilákat více návštěvníků. „Město má potenciál rozvoje a mimo jiné i díky řece Bečvě. Pamatuji si, že ještě v roce 1951 byly v Přerově u staré loděnice překrásné Benátské noci a věřím, že tímto nápadem a kulturním létem na hradbách navážeme na bohatou tradici, která trvala od třicátých let až do počátku padesátých. Vždy jsme podporovali rozvoj plavby, takže tam, kde se něco podobného zjeví, budeme nápomocni rozvoji. Jsem rád, že se tím Přerov posouvá dál a rodiny s dětmi, které se plaveb zúčastní, se budou moci podívat na město i z řeky Bečvy, což má zase trochu jiný nádech,“ shrnul ředitel přerovské pobočky Státní plavební správy Tomáš Ostrčil.

Na jeho slova navázal ředitel Muzea Komenského Radim Himmler. „Pokud loď popluje historickým jádrem, tak zamíří kolem elektrárny nebo podniku Kazeto, což jsou z pohledu historika stejně zajímavé fenomény, jako je středověká historie města. Je něco úchvatného postavit se zády k sokolovně a sledovat ohbí řeky Bečvy s uspořádáním jednotlivých mostů a lávek i s pohledem na hradby a historické jádro. A je to věc, kterou, aniž bych chtěl nějak přispět k řevnivosti mezi městy, Olomouc nemá. Morava je totiž dál od centra a je regulovanější. V tomto směru se Přerov přibližuje spíše k Praze. Do tohoto kontextu zapadá i nápad rozpohybovat lodní personální dopravu na řece Bečvě v Přerově,“ uzavřel Himmler.

Scroll to Top