Pozor na parazity v Berzdorfském jezeře v Sasku

blank

V Berzdorfském jezeře poblíž města Görlitz, které pravidelně vyhledává mnoho českých turistů, jsou bakterie. Mohou způsobit svědivou vyrážku. Několik lidí už kontaktovalo místní hygienickou stanici. Berzdorfské jezero vzniklo zatopením bývalého hnědouhelného dolu.

Nepříjemnou vyrážku způsobuje takzvaná cerkáriová dermatitida kvůli aktivitě larvy motolic, zvané cerkárie. Jedná se o mikroskopické parazity, kteří napadají hlavně kachny a labutě. „Za poslední dobu jsme evidovali šest osob s touto svědivou vyrážkou,“ řekla mluvčí Zdravotního úřadu Görlitz Julia Bja, podle níž zatím není jasné, zda se cerkárie vyskytuje pouze v zálivech jezera, kde se kachny a jiné vodní ptactvo nejčastěji zdržují, nebo je postiženo celé jezero.

Hygienici informovali, že vyrážka není životu nebezpečná. Jako prevence účinně fungují voděodolné opalovací krémy. Důležité je vyhýbat se při plavání vodním rostlinám. Po koupeli se doporučuje pořádně se otřít ručníkem, protože se tím cerkárie setřou ještě před zavrtáním do kůže. Během loňské koupací sezony se objevily také v Olbersdorfském jezeře u Žitavy a v Libereckém kraji s nimi byly v minulosti opakovaně potíže na koupališti v Zákupech.

Scroll to Top