VaK Zlín vybudují vlastní regionální vodohospodářské řídicí a krizové centrum

blank

Zlínské vodárny rozhodly o realizaci řídicího a krizového centra. Cílem je zajistit efektivnější a bezpečnější fungování téměř stovky vodárenských objektů v regionu. Dispečink rovněž pokryje komunikaci se zákazníky a řešení krizových situací. Projekt, jehož náklady se odhadují na 15 milionů korun, by měl být dokončen do roku 2020. Informoval o tom portál vakzlin.cz.

Myslím si, že tato klíčová část vodárenské infrastruktury má být pod kontrolou jejího vlastníka, tedy VaK. Proto jsme s Moravskou vodárenskou vyjednali nové organizační uspořádání. Po rekonstrukci řídicího centra jí ho pronajmeme smlouvou o rozšíření předmětu nájmu. Pro VaK Zlín jsou důležité dvě věci. Zaprvé, rekonstrukce dispečinku umožní zajistit kybernetickou bezpečnost dispečerského pracoviště a vysokou efektivitu řízení. Zadruhé, do našeho majetku opět dostaneme i srdce vodárny. Je to další krok VaK k přípravě do budoucnosti, který umožní férové posouzení různých možností provozování,“ vysvětlil předseda představenstva VaK Zlín Svatopluk Březík.

Nový systém zvýší fyzickou a kybernetickou bezpečnost dispečinku i provozní spolehlivost systému zásobování vodou. Zároveň také v případě poruch zkrátí nutné odstávky vody pro spotřebitele. V neposlední řadě rovněž zrychlí odhalování případných úniků vody v síti a zajistí efektivnější a úspornější provozování vodovodní sítě.

Scroll to Top