Středočeský kraj významně posílí infrastrukturu

blank

Téměř 100 středočeských obcí a místních částí dostane nové vodovodní nebo kanalizační sítě. Vyplývá to z nového plánu rozvoje vodovodů a kanalizací. Rozhodovat o tom budou členové krajského zastupitelstva. Region tak reaguje na aktuální potřeby včetně změn v počtech obyvatel.

„V úvahu byly vzaty také technické hledisko návrhu, dodržení podmínek ochranných pásem vodních zdrojů povrchových vod určených pro zásobování pitnou vodou, existence vodovodu pro veřejnou potřebu a chráněných území – a v neposlední řadě i nové podmínky v dotační politice,“ uvedl náměstek středočeské hejtmanky pro oblast životního prostředí a zemědělství Miloš Petera. Významné akce se připravují například na Praze-východ nebo v obcích Lstění, Hřebeč, Vavřinec či Krchleby.

„Ve Středočeském kraji výrazně stoupá počet obyvatel. My dneska jako kraj jednáme s magistrátem hlavního města Prahy o koordinaci rozvoje vodohospodářské infrastruktury řekněme ve velké Praze, to znamená v Praze a částí okolo ve Středočeském kraji. A jsem rád, že funguje komise. Já a radní pro infrastrukturu Jana Plamínková k tomu máme aparát, kde tuto problematiku řešíme,“ uvedl v dubnu pro Český rozhlas Miloš Petera.

Do rozvíjejících částí okolo Prahy by měla téct voda z Pražských vodovodů a kanalizací. „Kdybych to řekl úplně, přes pražskou infrastrukturu poteče do Středočeského kraje. Celý ten problém je na začátku. To znamená, už se bavíme o Želivce, přivaděči do Prahy, posílení vlastně zásobníků vody Přední Kopanina a další posílení vlastně zvětšení potrubí přes Prahu, aby se ta voda dostala do Středočeského kraje v dostatečném množství,“ uvedl dále Petera. Podle něj jde o soubor problémů, na které Středočeský kraj potřebuje nejméně tři miliardy korun.

Scroll to Top