Zpřísní se požadavky na odvoz obsahu jímek u rodinných domů

blank

Lidé budou nově muset zpětně dokládat odvoz obsahu svých žump do čistírny odpadních vod. Nařízení bude platit od roku 2021. Změnu přinesla novela vodního zákona, kterou schválila Sněmovna. Ta přehlasovala veto Senátu, který ji kvůli řadě chyb a nepřesností odmítl. Novelu dostane k podpisu prezident.

Podle senátorky Jitky Seitlové obsahuje novela vodního zákona mnoho nedostatků typu nejednotné terminologie či chybných odkazů na jiné právní normy. Ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec ale oponoval, že chyby v zákoně nezpůsobí problémy v praxi. Podle něj také s ministerstvem zemědělství připravuje obsáhlejší novelu vodního zákona. Ta má reagovat i na problémy se suchem.

Novela bude nařizovat lidem doložit vodoprávnímu úřadu nebo inspekci likvidaci odpadu z jímek za poslední dva kalendářní roky. Samotné potvrzení by měli vydávat provozovatelé fekálních vozů. V něm bude například uvedeno, o jako jímku šlo, množství odpadních vod a do které čistírny je odvezl. Odvážet odpad z jímek pak budou smět jen čistírny odpadních vod nebo podnikatelé podle živnostenského zákona.

Scroll to Top