V Ústeckém kraji se objevili falešní zaměstnanci vodáren a dealeři nabízející nepotřebné ...

blank

Fiktivní zaměstnanci vodáren cílí na seniory v Ústeckém kraji. Například muži v Ústí nad Labem nabízeli filtry na vodu, které ve skutečnosti nepotřebuje. „Osoba, která nás doma navštívila, tvrdila, že filtry vyčistí vodu tak, abychom ji měli kvalitní. Byl přesvědčivý, opravdu jsem přemýšlel, že do toho ty prachy vrazím,“ řekl Ústečan, který se však i díky prozíravosti manželky napálit nenechal. Podobných případů je v regionu více.

„Domácnosti zákazníků severočeského regionu navštěvují dealeři nabízející filtry na úpravu vody. Nabízené služby však nejsou pro dosažení kvalitní pitné vody nutné. Informace, které dealeři filtrů podávají o vodě z kohoutku, jsou nepravdivé a zavádějící,“ upozornila mluvčí společnosti Severočeské vodovody a kanalizace Iveta Kardianová. SčVK ročně zkontrolují téměř půl milionu vzorků pitné vody.

„Mohu říci, že u nás na severu Čech teče kvalitní pitná voda, jedna z nejlepších na světě. Máme jedny z nejpřísnějších norem. V řadě zemí se voda z kohoutku používá spíše jako užitková, například i v USA používá kohoutkovou vodu jako pitnou minimum lidí a vodárny se tak logicky příliš nesnaží,“ uvedl generální ředitel Severočeské vodárenské společnosti Bronislav Špičák.

Podle Kardianové vodárny vzhledem k nárůstu telefonátů podvedených zákazníků apelují na všechny obyvatele Ústeckého a Libereckého kraje, aby byli obezřetní a informace o kvalitě pitné vody si zjistili přímo na telefonním čísle SčVK 840 111 111. „Došlo také k násilnému vniknutí do našeho zákaznického centra a odcizení firemního oblečení. Upozorňujeme zejména starší zákazníky, aby po zaměstnanci vodáren požadovali zaměstnanecký průkaz,“ konstatovala Kardianová. Problém s falešnými vodohospodáři není v regionu prvním v historii. V uplynulých letech totiž několikrát došlo k výskytu falešných pracovníků vodáren, kteří pod záminkou vrácení peněz za stočné okradli důchodce.

„Naši zaměstnanci se prokazují průkazem, který má velikost běžné čipové karty a kromě názvu společnosti a jména zaměstnance je na něm i osobní číslo zaměstnance a fotografie. Legitimace bez těchto znaků není průkazem zaměstnance SčVK. Naši zaměstnanci nenosí zákazníkům přeplatky v hotovosti ani nevybírají hotovost za služby,“ zdůraznila Kardianová.

Scroll to Top