Miliardy pro zajištění pitné vody z Vysočiny

blank

Na hrázi vodního díla Švihov začalo v pondělí 28. května jednání členů Vlády ČR. Hlavním tématem jsou dodávky pitné vody z Vysočiny pro Střední Čechy a Prahu. Na místě jsou zástupci vedení kraje Vysočina, zainteresovaní ministři a předseda vlády. Podle kraje je na zajištění odpovídajícího hospodaření s vodou potřeba ze státní kasy uvolnit do povodí vodního díla 10 až 13 miliard korun.

„Ze 102 obcí v povodí vodního díla Želivka má odpovídající čistírnu odpadních vod 18 procent sídel, ostatním chybí peníze – nejen na čistírnu, ale i na kanalizaci,“ sdělil portálu novinkyvysocina.cz radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Martin Hyský. Na podporu hospodaření s pitnou i odpadní vodou uvolnila Vysočina obcím od roku 2002 840 miliónů korun. Letos rozdělí dalších 70. Vedení kraje žádá po vládě konkrétní systémové řešení hospodaření s vodou.

V současnosti také probíhá komplexní modernizace Úpravny vody Želivka. Měla by skončit v roce 2020. Kvalitnější vodu z ní zajistí hala s granulovaným aktivním uhlím za 1,24 miliardy korun. Granulované uhlí má z vody lépe odstranit pesticidy ze zemědělské výroby, hormony či fosfor obsažený například v pracích prášcích.

Nádrž Švihov (Želivka) byla vybudovaná v letech 1965 až 1972 a surovou vodu z ní upravuje 56 pískových filtrů. Voda pak putuje do jesenického vodojemu. Úpravna vody Želivka se se svým maximálním výkonem 7000 litrů za vteřinu patří k největším a nejvýkonnějším úpravnám vody v Evropě vůbec. Vodu ze Želivky využívá ze 75 procent Praha, zbytek část Středočeského kraje a Vysočiny.

Scroll to Top