Neocenitelná role Vltavské kaskády

blank

V současnosti odtéká z Lipna takřka třikrát více vody, než do ní přitéká. Absence vltavských přehrad na českém území by podle odborníků způsobila ekologickou a energetickou katastrofu. Bez kaskády by totiž při současném suchu měla řeka Vltava velmi nízký průtok, a to by to ohrožovalo život v řece či způsobilo hygienické problémy v jejím okolí. Omezit výrobu by také pravděpodobně musela řada průmyslových a zemědělských podniků. Nedostatek chladné vody by se projevil i na provozu jaderné elektrárny Temelín. Informoval o tom portál tyden.cz.

 Vltavská kaskáda je obecně důležitá pro celou českou energetiku, a to nejen kvůli chladicí vodě pro temelínskou elektrárnu, ale i kvůli vodním elektrárnám, bez kterých by byla naše přenosová soustava jen obtížně regulovatelná,“ řekl portálu tyden.cz mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž. Vltava má v české krajině nezastoupitelnou roli stabilizátora. Čistírny odpadních vod na Vltavě jsou dimenzovány tak, že počítají s určitým minimálním množstvím vody v řece, navíc se do řeky dostávají například i průmyslová hnojiva a další látky, které čistička nezachytí nebo přes ni neprocházejí,“ uvedl mluvčí Povodí Vltava Hugo Roldan.

Podle Roldana by výrazný pokles hladiny Vltavy znamenal skutečně velké hygienické problémy a ohrožení života v řece. Do přehrady Lipno dnes přitéká pouhých 2,5 metru krychlových vody za vteřinu, zatímco z nádrže odtéká povinných šest kubíků,“ pokračoval Roldan. Odtok z přehrady je tak téměř třikrát vyšší než přítok. Podle expertů však není důvod k obavám.

Hladina lipenské přehrady je dnes ve výšce 724,19 metru nad mořem, což je pouze o 70 centimetrů méně než hladina ideální zásobní kapacity,“ uklidnil veřejnost Roldan. Výška hladiny by musela klesnout o osm metrů, aby nebyla schopna vypouštět ani minimálních šest kubíků. A to by byla i při teoretickém pokračování současného sucha a nízkého přítoku do nádrže otázka mnoha měsíců,“ uzavřel Roldan.

Scroll to Top