Rybníkářství Pohořelice omezuje kritický nedostatek vody

blank

Některé násadové a plůdkové rybníky na jihu Moravy jsou bez vody, někde chybí třetina až polovina vody. Jedná se o rybníky, které obhospodařuje Rybníkářství Pohořelice. Podle ředitele podniku Romana Osičky dopadá sucho tvrdě na chovatele ryb na jižní Moravě už druhý rok po sobě. Informoval o tom portál zemedelec.cz.

„Po loňském suchu jsme věřili, že se situace spraví, ale vypadá to, že to letos bude ještě horší. Sněhu bylo málo a jarní vody taky. Musíme se tomu přizpůsobit. Bohužel počasí se mění a poučky, které jsme se učili kdysi, už neplatí,“ uvedl ředitel Rybníkářství Pohořelice Roman Osička. Rybáři se opět obávají o výši tržeb. „Vánoční kapr letos bude, otázka je, jestli nebude lehčí. Ještě je otázka, jak bude vypadat léto a září. Pokud budou tropické teploty, tak to také růstu ryb moc neprospěje,“ poznamenal Osička.

Útěchou může být skutečnost, že s množstvím vody v rybnících s tržní rybou, které bývají větší a vydatněji napájené než rybníky násadové a plůdkové, zatím problém nemají. „Menším rybníkům by pomohl například přívalový déšť, i když ten spláchne do rybníka i ornici, což také není ideální. Ale jsme rádi za každou kapku,“ řekl Osička. Rybníkářství spravuje přes 140 nádrží s plochou 1400 hektarů.

S obdobným problémem bojují i v Jihočeském kraji. Třeboňskému rybářství tam chybí v rybnících čtyřicet procent vody. Podnik byl nucen omezit kapacity sádek, ze kterých se voda vrací do rybniční soustavy. Kvůli suchu, které sužuje Českou republiku, společnosti chybí v rybnících zhruba čtyřicet procent vody.

„Z objemu vody, který zadržují naše rybníky, nám oproti obvyklému stavu chybí zhruba 40 procent. V rybníku Dvořiště, který má rozlohu 387 hektarů a běžně zadržuje 6,7 milionu kubíků vody, v tuhle chvíli chybí zhruba padesát procent kapacity,“ řekl předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha. Rybářství Třeboň vyhlásilo v květnu stav sucha a s vodou šetří.

S úhynem ryb se rybáři nesetkali. Vzhledem k předpokladům, že bude suché období pokračovat, se připravují rybáři na to, že z rybníků, v nichž je vody víc, ji začnou čerpat do těch, kde je už situace vážná. Společnost není závislá jen na jarních a podzemních výlovech, ale sucho ji nejbližší výlovy komplikuje.

„Příroda si s námi docela hraje. Nebyl žádný sníh, žádné srážky. Jsme na začátku května a potýkáme se se situací, která obvykle přicházela v červenci, srpnu, ne na začátku sezony. To je nový extrém. Máme výhodu Zlaté stoky, vodního kanálu napájejícího rybniční soustavu, která je schopná, když je voda v Lužnici, významně pomoci. Ale voda už není ani v Lužnici,“ konstatoval Malecha.

Ilustrační foto

Scroll to Top