Středočeští hygienici: Největší rizika na koupalištích jsou sinice a fekální znečištění

blank

Teplé počasí vybízí k návštěvě koupališť a rybníků. Předem je vhodné si ověřit kvalitu vody. Ta totiž může v řadě případů způsobit mnoho zdravotních komplikací. Podle mluvčí středočeských hygieniků Dany Šalamunové se na kvalitě vod nejvíce podepisuje intenzita slunečního svitu, větru, počet srážek a její teplota. 

„Obecně platí, že pokud se bude držet počasí, kdy bude hodně slunečního svitu a málo dešťů, tak je větší pravděpodobnost, že se ve vodě budou tvořit sinice a voda bude méně kvalitní ke koupání,“ informovala Dana Šalamunová. Během sezony si může veřejnost kvalitu vody zkontrolovat na internetových stránkách krajské hygienické stanice. „Rizika v koupalištích jsou přemnožené sinice a fekální znečištění,“ upozornila Šalamunová.

Zejména přemnožené sinice můžou být spouštěcím mechanismem pro kožní alergické reakce či podráždění očí. „Pokud se při pozření dostanou sinice, nebo jakékoliv znečištění do organismu, může způsobit střevní potíže. Fekální znečištění může přenést žloutenku typu A,“ zdůraznila mluvčí.

Hygienici ve Středočeském kraji se zaměří na ta koupaliště, která nemají provozovatele. Za přírodní totiž zodpovídá provozovatel. Podle Šalamunové je na něm, aby na kvalitu vody adekvátně reagoval. „Pokud je voda nevhodná ke koupání, nebo je vyhlášený zákaz koupání, měl by to mít viditelně označené u vodní plochy,“ řekla dále mluvčí hygieniků.

Oficiální koupací sezona začíná 30. května. Hygienici však budou v terénu již dva týdny před startem a o stavu vod budou informovat v týdenních intervalech.

Zdroj: Deník, ilustrační foto

Scroll to Top