Lesy ČR již do protipovodňové ochrany Třemešné investovaly 35,8 milionu korun

blank

Skončila třetí etapa opevnění koryta vodního toku Mušlov na Bruntálsku. Akce souvisela s protipovodňovou ochranou obce Třemešná. Na ni naváže i čtvrtá etapa projektu. Od roku 2011 už v lokalitě Lesy ČR investovaly 35,8 milionu korun. Informovala o tom mluvčí podniku Eva Jouklová.

Koryto toku Mušlov, který je pravostranným přítokem říčky Osoblahy, na 17 kilometrech opevňují zdi ze třicátých let minulého století. Lesy ČR je postupně opravují. Podle vedoucího správy toků pro oblast povodí Odry Miroslava Kahánka z Lesů ČR byla třetí etapa nejrozsáhlejší objemem prací i financí.

„Pokud byly poškozené základy a zachovalé nadzemní části, základy se podbetonovaly a doplnily předsazenou betonovou patkou. Dno stabilizovaly nové dřevěné prahy s kamenným dopadištěm,“ doplnil Kahánek. Podnik chce ještě letos zahájit čtvrtou etapu prací a pokračovat tak na dalších 2,2 kilometrech s předpokládanými náklady 18 milionů korun. Součástí akce bude také modernizace koryta toku v obci Pitárné. Práce dotačně spolufinancuje Ministerstvo zemědělství ČR.

Lesy ČR spravují zejména drobnější vodní toky a vodní díla. Letos chtějí do jejich obnovy či údržby uvolnit 300 milionů korun. V roce 2017 modernizovaly infrastrukturu za 200 milionů korun, rok předtím to bylo 120 milionů korun.

Scroll to Top