Domy po povodních mají problémy s plísní

blank

Starostové obcí, které zasáhla povodeň, odhadují, že plíseň či vlhkost v domech má polovina obyvatel. Nejvíce škodí sychravé vlhké počasí nebo vlhko. Problémy s vlhkostí zdiva však přicházejí také jaké jako výsledek rekonstrukcí a svépomocných oprav domů. Informoval o tom portál idnes.cz.

Podle expertů trpí plísní v domech více než polovina z vyplavených po celé zemi. „Vše jsme opravili, neustále topíme a větráme, ale jak přijde sychravý podzim nebo deštivé jaro, plíseň okamžitě vyleze,“ uvedl například Pavel Zelenka z obce Kly na Mělnicku, kterého voda v domě zasáhla hned třikrát. Znalci přišli s tvrdým vzkazem pro vyplavené – zapomeňte, že byste se kdy jednoduše vysušením zbavili vlhkosti ve zdivu.

„Při povodni se ve zdivu otevřely cesty, kapiláry se změnily a zdivo začalo mít větší tendenci ke vzlínání. Kapiláry i po vysušení zůstaly otevřené, zdivo více absorbuje vodu, a ačkoliv je vysušené, má zdivo prostě jiné vlastnosti, než mělo v původním stavu,“ řekl přední český odborník na odvlhčování zdiva a předseda České společnosti pro odvlhčování staveb Michael Balík. Vlhkost ve zdivu je pro růst plísní ideálním prostředím. Lokality, které byly zasaženy povodní, měly problém s vlhkostí obecně vždy větší než domy, které byly třeba na kopci. U vody je prostě přirozeně vyšší vlhkost,“ sdělil Petr Matouš, starosta Putimi na Písecku. Obec opakovaně vyplavila řeka Blanice.

Odborník na sanaci zdiva a hydroizolace Jiří Švorc vidí příčinu problémů také v tehdejších rekonstrukcích a svépomocných oprav domů. „Otlučením omítek po povodni a uděláním nových nic nezkazíte, ale ani zcela nevyřešíte. Vždy je potřeba komplexní řešení. U sanací platí, že neexistuje jedna univerzální metoda odstranění vlhkosti. Příčin může být hodně, omítky po dobu několika let ukládají vlhkost, ke korozi pak dochází až za několik let,“ řekl Jiří Švorc.

Souhlasí s ním Michal Spurný z firmy SPSAN ze Zábřehu na Moravě. „Zdi jsou jako houba na mytí nádobí. Když ji poprvé dáte do vody, trvá strašně dlouho, než se nasaje. Jakmile ji ale vymácháte ve vodě, úplně se změní její vlastnosti a bude nasávat vodu mnohem více než poprvé. To, že lidé zdi vysušili, otloukli a udělali nové fasády, to je řešení maximálně na pět let, kdy to vypadá dobře. Pak se mapy objeví,“ doplnil Spurný.

Scroll to Top