Pětinový pokles čistého zisku pro Metrostav

blank

Stavební firmě Metrostav klesl čistý zisk meziročně o 20,7 procenta na 392,9 milionu korun a tržby jí vzrostly o 11,4 procenta na 19,6 miliardy korun. Podle mluvčího firmy Vojtěcha Kostihy je příčinou nízká ziskovost projektů v České republice. Metrostav má na kontě řadu vodárenských projektů v tuzemsku i zahraničí.

„V oblasti obratu se nám podařilo překročit parametry plánované na loňský rok. V případě hospodářského výsledku jsme lehce pod plánovanou hodnotou. Ziskovost projektů v Česku se stále pohybuje kolem nuly. Další problém v oblasti ziskovosti pro nás představovaly zakázky pro velké soukromé partnery zejména v oblasti rezidenčního developmentu, kde vlivem konkurenčního boje bylo mnohdy možné dosahovat pouze záporných marží,“ uvedl mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha. Naopak se zisky je společnost relativně spokojena v zahraničí.

Mezi nejvýznamnější současné zakázky patří rekonstrukce Národního muzea v Praze nebo výstavba čistírny odpadních vod v běloruském Brestu za 200 milionů korun. Projekt financuje Severní investiční banka v rámci Helsinské smlouvy o ochraně mořského prostředí oblasti Baltského moře. Stavba by měla být dokončena k tisícímu výročí založení města. Brest byl založen v roce 1019.

Scroll to Top