Na výrobu piva se u nás v roce 2017 spotřebovalo šest miliard ...

blank

Nejméně tři litry vody na litr piva. Výroba českého klenotu nepatří k nejekologičtějším záležitostem. Loni se v zemi vyrobilo zhruba 20 milionů hektolitrů piva. Informoval o tom deník Metro.

„Přibližně čtvrtina spotřeby vody připadá na čištění, ať již lahví, sudů, zařízení a podobně. Voda je také hnacím médiem v potrubí, kterým se dopravuje pivo,“ řekla mluvčí Plzeňského Prazdroje Jitka Němečková. Pivovary se snaží s vodou šetřit.

„Zaměřili jsme se na monitoring spotřeby vody, který dokáže odhalovat možné problémy. Také vodu, kterou použijeme při chlazení na varně, opětovně využijeme při jiném úkonu,“ uvedla mluvčí Pivovarů Staropramen Denisa Mylbachrová. Smíchovskému pivovaru se dlouhodobě daří spotřebu snižovat. „Loni se nám podařilo dostat na 3,53 litru vody na litr piva. Pokud to srovnáme s rokem 2013, jedná se o víc než pětiprocentní zlepšení,“ řekla Mylbachrová.

Od roku 2010 snížil spotřebu vody Plzeňský Prazdroj dokonce o 33 procent. „Nelze se dostat k uvedeným limitům spotřeby vody, pokud vyrábíte pivo tradičním výrobním postupem, tedy dvoufázově a nepasterujete. V tomto případě musíme dbát na maximální čistotu veškerého zařízení, ale i produktu, ještě před stáčením do lahví či sudů,“ poukázal na složitost systému a možné úspory vody mluvčí pivovaru Bernard Zdeněk Mikulášek.

Scroll to Top